Gerekçe yoksa, hak ihlali vardır

Anayasa Mahkemesi, bir bireysel başvuruya ilişkin kararında, dava açan kişinin esasa yönelik iddialarına cevap vermeden hüküm kuran mahkeme kararlarının, adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Temmuz 2014 01:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gerekçe yoksa, hak ihlali vardır

Balıkesir Üniversitesinde yaşanan bir olayda, bir araştırma görevlisi 2547'nin 33. maddesine göre yüksek lisans ve doktora yapmak için yurt dışına gitmiştir. 2004 yılında aynı üniversiteye dönen kişi, 2005 yılında göreve gelmeyerek istifa etmiş ve BDDK'ya geçmiştir.

Üniversite kendisine, mecburi hizmetini yerine getirmediği için, dava açmıştır. Araştırma görevlisi ise 5335 sayılı Kanunun 2. maddesindeki hüküm gereğince mecburi hizmetin BDDK'ya aktarılabileceğini belirtmesine rağmen talebi kabul edilmemiştir.

Asliye Hukuk Mahkemesi, araştırma görevlisinin mallarına tedbir koymuş ve aleyhinde karar vermiştir. Yargıtay da bu kararı onamıştır. Yargısal süreçleri tamamlayan araştırma görevlisi Anayasa Mahkemesine başvurmuştur. AYM, başvurucunun 5335 sayılı Kanunun 2. maddesi uyarınca mecburi hizmetinin BDDK'ya aktarılabileceği yönündeki esasa yönelik güçlü iddiasının, mahkeme kararlarında gerekçelendirilmemesinden dolayı, kişinin haklarının ihlal edildiğine ve yeniden yargılama yapılmasına karar vermiştir.

AYM kararı için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber