Sosyal medya internet bağımlısı yapıyor

OMÜ Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı: ''Sosyal medya internet bağımlısı yapıyor''

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2014 22:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Sosyal medya internet bağımlısı yapıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, sosyal ağların fazlalaşmasının internet bağımlılığında artışa neden olabildiğini belirtti.

Ersanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internetin okul, iş ve toplum yaşamında sıkça kullanılan, önemli bir iletişim ve bilgi paylaşım aracı olduğunu ancak sık kullanılmasının zamanla bağımlılık oluşturduğunu söyledi.

İnternetin özellikle gençler üzerinde büyük etkisi bulunduğunu ve bağımlıık oluşturduğunu ifade eden Ersanlı, ''İnternet bağımlısı olan bir kişi haftada 40 ile 80 saat arasında bilgisayar başında kalıyor. İnternet bağımlılığı her yaşta ve cinsiyette görülen bir rahatsızlıktır. İnternet bağımlılığı erken yaşlarda başlıyor. Özellikle 12-18 yaş arasındaki ergenlerde bağımlılık sıkça görülmektedir. Bağımlılık her iki cinsiyette de görülebilmesine rağmen erkeklerde kızlardan 2 veya 3 kat daha fazla görülmektedir'' dedi.

Sosyal ağların fazlalaşması internet bağımlılığında ciddi oranda artışa neden olduğuna dikkat çeken Ersanlı, yüz yüze iletişimden kaçınan, sosyal yönü zayıf olan kişilerin genellikle internette vakit geçirdiğini kaydetti.

Ergenlik çağında kendi dünyasına keşfe çıkan bir gencin sosyal medyada daha fazla zaman geçirdiğini vurgulayan Ensanlı şunları söyledi:

''Günümüzde bazı evlilikler internet ortamında tanışma ile oluyor. Bazı evlilikler ise internet bağımlılığı yüzünden sorunlu hale gelebiliyor. Bu nedenle özellikle aileler, çocuklarını yakın takibe almalıdır. Çocuklarının hayatını organize etmek ve internette geçirdiği vakti azaltacak engeller oluşturması gerekir. Zamanın çoğunluğunu internet başında geçiren kişinin bağımlılıktan kurtulması için zamanın bir kısmını spor, hobi gibi etkinliklerle geçirmesi daha sağlıklı olacaktır. İnternet bağımlılarının önemli bir kısmında başka bir psikolojik sorunlarının bulunabileceği de unutulmamalıdır. Tüm işini internet üzerinden yapan kişi ile evde işsiz güçsüz bir insan için koyulacak net bir sınır yoktur. Fakat bağımlılıkta sınır nettir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber