Emniyet müdürüne kaçak dinleme!

Uyuşturucu ve organize suçlarla mücadele birimi'nin başındaki bir emniyet müdürünün, eroin kaçakçılığı suçlamasıyla yasadışı biçimde dinlendiği ortaya çıktı. Savcılık olayla ilgili adli soruşturma başlattı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Temmuz 2014 08:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Emniyet müdürüne kaçak dinleme!

Tolga Şardan

Yasadışı telefon dinleme iddialarının gündeme gelmesiyle birlikte başlatılan incelemelerde, 'uyuşturucu ve organize suçlarla mücadele birimi'nin başındaki bir emniyet müdürünün, uyuşturucu kaçakçılığı yapan bir suç örgütü için eroin taşıyan TIR şoförü gibi gösterilerek yasadışı biçimde telefonlarının dinlendiği ortaya çıktı.

Yapılan incelemelerde, söz konusu emniyet müdürünün, polisteki başka birimce, gerçek isim üzerine yapılan cep telefonu IMEI numarası kaydı aracılığıyla dinlendiği anlaşıldı. Savcılık, olayla ilgili adli soruşturma başlattı.

Yerel emniyet birimi içinde faaliyet gösteren İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün, adliyeden alacağı dinleme kararına esas olarak hazırladığı 1 Aralık 2011 tarihli polis değerlendirme bilgi notunda, liderliğini Hacı - Seyda kod adlı M.B.'nin yaptığı organize suç örgütünde S.G., G.B., İ.T., M.B., F.B., M.Ş.B., F.B., K.S., Ş.D., R.Y. ve M.M.G adlı kişilerin yeraldığı beirtildi. Bilgi notunda, söz konusu şüphelilerin uyuşturucu madde kaçakçılığı yapmak amacıyla girişimlerde bulundukları yönünde istihbari mahiyette bilgilerin alındığı belirtildi.

Çeşme'den sonra İtalya'ya

Polise ait bilgi notunda, örgüt lideri M.B. ile birlikte hareket eden şüphelilerin uluslararası uyuşturucu madde ticareti içinde yer alan K.B., M.A., F.B., E.K. ile İran'dan adıkları uyuştucunun Türkiye'ye naklini gerçekleştirdikleri belirtildi. Suç örgütünün, Van Başkale'den aldığı uyuşturucuyu önce İzmir Çeşme'ye, buradan İtalya'nın Trieste kentine, oradan da Almanya'ya götüreceği yönünde istihbari bilgiler elde edildiği anlatıldı.

Bu çerçevede, suç örgütü üyelerinin sık sık telefon değiştirdikleri belirtilen bilgi notunda, M.E.K. adlı kişinin Siirt'li olduğu ve TIR şoförü olarak suç örgütüyle bağlantısının bulunduğu kaydedildi. Mahkemenin, bu bilgi notu üzerine verdiği karar gereğice şüpheli olarak dosyada yer alan TIR şoförü M.E.K.'ye ait olduğu belirtilen iki ayrı cep telefonuna ait IMEI numaraları üzerinden teknik takip izni verdi.

TIR şoförü adına

Ancak, bu kararın verilmesinden iki yıl sonra patlayan yasadışı telefon dinleme olaylarının ardından başlatılan soruşturmalarda, TIR şoförü M.E.K.'ye ait olduğu belirtilen iki ayrı IMEI numarasından birisinin, teknik dinleme izni alan istihbarat biriminin faaliyet gösterdiği aynı il emniyet müdürlüğünde 'uyuşturucu maddeler ve organize suçlarla mücadele' eden birimlerden sorumlu olan il emniyet müdür yardımcısına ait olduğu anlaşıldı. Aynı kişi üzerinde görünen diğen IMEI numarasının da yine aynı kentte görev yapan başka bir polis müdürüne ait olduğu belirlendi.

Adli soruşturma açıldı

Böylelikle, il istihbarat şubesinin, aynı kentte uyuşturucuyla mücadele eden üst düzey polis müdürüne yönelik 3 ay boyunca teknik takip yapabilmek amacıyla, yasadışı yöntem kullandığı ortaya çıkarıldı. Tespitler sonrasında, yerel Cumhuriyet başsavcılığınca başlatılan adli soruşturma çerçevesinde, yasadışı telefon dinlemesi mağduru olan polis müdürlerinin, meslektaşlarından şikayetçi oldukları öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber