HSYK seçimleri ve çarşaf liste

Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar önemli olan HSYK seçimleri ne zaman yapılacak? Çarşaf liste ne demek?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Temmuz 2014 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK seçimleri ve çarşaf liste

Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar önemli olan HSYK seçimleri ne zaman yapılacak? Çarşaf liste ne demek?

HSYK'NIN ÜYE YAPISI?

HSYK, 22 üyeden oluşmaktadır.

10 üye, adli ve idari yargı hakim adaylarınca seçilmektedir. (Adli hakim ve savcılar 7 asıl ve 4 yedek üye, idari hakimler ise 3 asıl ve 2 yedek üye seçimi yapmaktadır)

Hakimlerin kendi aralarından ilk üye seçimi 2010 yılı Ekim ayında yapılmıştı. Sonuçları görmek için tıklayın.

Seçilen üyeler 4 yılda bir yenilenmektedir. Bu yılki seçim de 2014 yılı Ekim ayında olacaktır.

HSYK SEÇİMLERİ İÇİN HANGİ GRUPLAR VAR?

HSYK seçimlerinde şu ana kadar CHP'ye yakın çizgisiyle bilinen YARSAV, aday listesini açıkladı. YARSAV ve Yargıçlar Sendikasının ortak açıkladığı liste için tıklayınız.

Adalet Bakanlığı bürokratlarının desteklediği Yargıda Birlik Platformu ise henüz aday listesini açıklamadı. Platformun 35 kişilik bir aday listesi belirlediği ve taşranın görüşüne sunarak hangi adayları istedikleri yönünde bir anket uyguladığı belirtiliyor.

Yine cemaate yakın gruplar da henüz aday listelerini açıklamadı.

2010 yılı seçimlerinde cemaat ve hükümet birlikte ortak liste açıklamış, ancak cemaat mensupları ortak liste yerine sadece kendi destekledikleri adaylara oy vermişti. Bu nedenle, seçimlerden neredeyse blok olarak cemaate yakın olduğu belirtilen kişiler seçilmişti.

ÇARŞAF LİSTE NE DEMEK?

Seçimlerde sırasında çarşaf liste seçim sistemi uygulanmaktadır. Bu seçimde, oy kullanacaklar, bir listeye değil tek tek adaya oy vermektedir. Çarşaf liste seçimi diğer seçim türlerine göre daha demokratik bir yöntem olarak değerlendirilmektedir. Ancak HSYK'daki çarşaf liste seçiminin, en çok eleştirilen yönü her adayın tek bir oy değil, aday sayısınca oy kullanmasıdır. Zira aday sayısınca oy, çarşaf listeyi, blok listeye yaklaştırmaktadır. Bu konudaki bir değerlendirme için tıklayınız.

HSYK'NIN DİĞER ÜYELERİ

HSYK'nın 22 üyesinden 4'ünü Cumhurbaşkanı seçiyor, 1'i Adalet Bakanı, 1'i Adalet Bakanlığı Müsteşarı, 1'ini Türkiye Adalet Akademisi, 3'ünü Yargıtay, 2'sini Danıştay seçiyor. Bu seçimler de bu yıl yenilenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber