TİB'in yerine irtibat merkezi geliyor

Başbakan Erdoğan'ın, adli ve istihbari dinlemelerin bir merkezden yapılması amacıyla 2004'te kanunla kurulan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nı (TİB) kaldırıp, yetkilerini MİT'e devredeceklerini açıklaması, kulislerde yeni modelin nasıl olacağının tartışılmasına yol açtı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Temmuz 2014 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TİB'in yerine irtibat merkezi geliyor

TÜRKER KARAPINAR Ankara

17 Aralık sürecine kadar günümüzdeki kadar tartışılmasa da yasadışı telefon dinleme iddiaları pek çok soruşturma ve dava dosyasıyla birlikte kamuoyunun gündemine geldi. Yasaya göre adli ve istihbari tüm dinlemelerin yasal olup olmadığını denetlemekle yükümlü TİB aracılığıyla yasadışı dinlemeler yapıldığı, özellikle 17 Aralık operasyonundan sonra sıkça gündeme geldi. Bu durum, dinlemeler ve denetlemeler konusunda yeni bir model üzerinde çalışılmasına yol açtı. İlk etapta, askerin istihbari dinlemelerinin üssü kabul edilen GES Komutanlığı MİT'e devredilirken, polisin istihbari dinleme yapması da tartışmaya açıldı.

Bu konudaki tek yetkinin MİT'e verilmesi gündeme geldi. Kulislere sızan bilgilere göre, ilk etapta TİB'in "dinleme" üssünde MİT personeli de görevli olacak. Böylece MİT, istihbari dinlemeler konusunda neredeyse tek yetkili hale gelecek. İlerleyen dönemde, MİT'in bu konuda ayrı bir üs oluşturacağı da kaydediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber