Olay anı görüntülerindeki 'sıkma' talimatı, tutanakta yok

Okmeydanı'nda 22 Mayıs günü bir cenaze için bulunduğu cemevi bahçesindeyken, polisin açtığı ateşle başından vurularak hayatını kaybeden Uğur Kurt'un öldürülmesine ilişkin soruşturmada, olay anında polis tarafından çekilmiş görüntülere Radikal ulaştı.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 24 Temmuz 2014 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Olay anı görüntülerindeki 'sıkma' talimatı, tutanakta yok

Okmeydanı Cemevi'nde cenaze beklerken polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Uğur Kurt'un öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında polis tarafından çekilmiş olay anına ait görüntülere Radikal ulaştı. Olay anı görüntülerinde ateş eden polise yönelik "Sıkma" uyarıları açıkça duyulduğu halde, savcılığın hazırladığı 'CD İzleme Tutanağı'nda bu sözlere yer verilmediği ortaya çıktı. Radikal'in ele geçirdiği Emniyet'in Foto Film ve Güvenlik şubelerine ait görüntülerde, "Sıkma" diye bağırıldıktan sonra art arda ateş edildiği anlaşılıyor.

Kurt'un geçen 22 Mayıs'ta vurularak öldürülmesinden sonra savcılık, hem Emniyet'in hem de haber ajanslarının çektiği görüntüleri toplamıştı. Savcı Hasan Yılmaz'ın 27 Mayıs tarihli 'CD İnceleme Tutanağı' başlıklı evrakına göre; Güvenlik ve Foto Film şubeleri tarafından gönderilen, Kurt'un vurulma anına ait görüntüler izlendi. Bir polis memuru tarafından çekildiği anlaşılan olay anına ilişkin ilk görüntüde; karşı yönden atılan molotofkokteylinin zırhlı aracın ön camına çarparak alev aldığı, şoför mahallindeki polisin hızlıca araçtan çıktığı, bir başka molotofkokteylinin yanarak yere düştüğü kaydedildi. Aracın sa yanına gelecek şekilde elinde molotofkokteyli olan bir göstericinin olduğu, molotofkokteyli araca düşerken ateş edildiği belirtilerek, "Polis ekiplerinin aracı söndürmeye çalıştığı, haber ajanslarının görüntüleri çekmeye çalıştığı, cemevi bahçesinde hareketlilik olduğu" kaydedildi.

103355 kodlu zırhlı aracın güvenlik kameraya kayıtlarına göre, aracın 4-5 metre ileride yerde sürüklenerek gelen bir molotofkokteylinin görüldüğü, polislerin patlayıcıyı atanları yakalamak için koştuğu, sürücünün aracı söndürmeye çalıştığı" ifade edildi. Aracın arka kamerasına göre, molotofkokteyli gelmesinden sonraki anlar şöyle aktarıldı:

"Şortlandın arka kapısının açıldığı, dört polis memurunun indiği, beyaz gömlekli polisin şortlandın yanındaki minibüsün arkasına saklanarak silahını çıkardığı, diğer gri renkli tişörtlü olan polisin araçtan indikten sonra silahını alıp sol eliyle caddenin aşağısına yönelttiği ve görüntülerden çıktığı" kaydedildi. Aynı aracın hareketli kamerasına da "Cemevi önünde ani bir hareketliliğin yaşandığı, devamında bağrışma seslerinin duyulduğu, ateş eden kamu görevlilerinin görülmediği ancak silaha ait ateşlemeden mütevellit dumanlar çıktığı" vurgulandı.

Fakat görüntülerde bir veya birden çok polis ya da komiserin, arkadaşlarına "Sıkma" diye bağırdığı ve talimat verdiği duyulduğu halde tutanağa bu ifade geçirilmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber