Tatile giderken canınızdan olmayın!

Bayram nedeniyle yoğunlaşan trafikte dikkatsizlik ve uykusuzluk ölümü de beraberinde getiriyor. Trafik kazalarında en önemli hayati risk ise yanlış yapılan ilk yardım.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Temmuz 2014 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tatile giderken canınızdan olmayın!

Berda Özdiktaş

Tatil nedeniyle yoğunlaşan yollarda trafik kazalarının artması yüzlerce insanın ölümüne yol açıyor. Tatile çıkacaklar ve bulundukları yerleşimlerde yaşayacak olanların bu dönemde kazalara karşı daha dikkatli olması gerekiyor.

Trafik kazalarının en önemli sebepleri arasında uykusuzluk ve yorgunluk, aşırı hız, alkollü araç kullanımı, hatalı sollama ve cep telefonu ile konuşma/mesajlaşma geliyor. Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, "Hiç istenmemesine rağmen bir trafik kazası yaşandığı anda izlenecek en doğru hareketin konunun uzmanlarını aramak" olduğunu belirtiyor ve izlenecek ilkyardım yöntemlerini iletiyor. Özellikle trafik kazalarında yaralılara yardım edebilmek için birçok kişi elinden geleni yapmak ister. Ancak trafik kazalarına bağlı ölümlerin yüzde 50'si olaydan sonraki ilk 30 dakikada oluşuyor.

MÜDAHALE YAPARKEN DİKKAT

Bunun en önemli sebebi de bilinçsiz ve yanlış yapılan ilkyardım müdahaleleridir. Bu sebeple, her şeyden önce ilkyardım eğitimi almış bir kişinin yaralıya müdahalede bulunması gereklidir.

Kaza anında ilk yapılması gerekenler

- Aracın yanması gibi bir tehlike yoksa kazazede asla oynatılmamalı, ambulans gelene kadar beklenmelidir.

- Kazazedenin solunum yollarının (gırtlak, soluk borusu) açık olması için öncelikle soluk alıp almadığına bakılmalıdır. Eğer yerde yatıyorsa başı yana doğru çevrilmelidir.

- Solunum yollarında herhangi bir sorun olmamasına rağmen soluk alamıyorsa suni teneffüs yapılmalıdır.

- Kanama varsa, kanayan yer üzerine doğrudan baskı yapılmalıdır; kontrol edilemeyen özel durumlarda, yaralı bölgenin sıkıca 2-3 kez sarılıp ve bağlanması gerekir.

HİJYEN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Araç kazalarında kesiklerden oluşan yaralanmalar çok sık görülüyor. Bu tür yaralanmalarda hijyen de hayati önem taşıyor. İltihap oluşumunu önlemek için öncelikle kesiklerin mutlaka temiz su ile silinip yine temiz bir bezle sarılması gerekiyor. Aksi halde tetanos, kangren riski oluşur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber