Akaryakıt vurgununa EPDK'dan suçüstü

EPDK, ÖTV'siz aldığı denizcilik yakıtını sahte faturalarla gemilere aktarılmış gibi gösterip piyasaya pompa üzerinden satarak vurgun yapan bir akaryakıt firmasını ortaya çıkardı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Temmuz 2014 07:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Akaryakıt vurgununa EPDK'dan suçüstü

CAHİT SARAÇOĞLU

Türkiye'de yüksek vergiler nedeniyle kaçakçılığı cazip hale gelen ve yüksek kazançlar sağlanan akaryakıt sektöründe bir kaçakçılık vurgunu daha ortaya çıkarıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) bir akaryakıt firmasının ÖTV'siz aldığı denizcilik yakıtını sahte faturayla gemilere aktarmış gibi göstererek piyasaya pompa üzerinden sattığını belirledi. Uluslararası uygulamalarda denizcilik yakıtları Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeden satılıyor. Şirketler rafinerilerden aldığı ÖTV'siz denizcilik yakıtlarını ihraç kaydıyla aldıkları takdirde, yakıtlarda KDV de ödemiyorlar.

DENETİMLERDE ORTAYA ÇIKTI

Denizcilik yakıtlarında böyle bir imkanın olması nedeniyle bazı firmaların bu yakıtları gemilere satılacak şekilde aldıkları ancak, sahte faturalarla gemilere satış gösterip, piyasaya sürdüğü belirlendi. EPDK ile Maliye Bakanlığı akaryakıt sektöründe gerçekleştirdiği denetimlerde bir şirketin vergisiz aldığı denizcilik yakıtlarını mercek altına aldı. Alınan yakıtlar için gemilere kesilen faturalarda sorgulama yapan EPDK ve Maliye, incelemeyi genişletince vurgunun boyutu ortaya çıktı. Firmanın fatura kestiği gemicilik şirketlerine yaptıkları alımlar sorgulanınca, şirketlerin söz konusu fatura miktarında ürün almadıkları ortaya çıktı.

200 MİLYON LİRALIK VURGUN

Soruşturmayı derinleştiren yetkililer, şirketin vergisiz ürünleri sahte faturalarla gemilerde kullanılmış gösterip doğrudan istasyonlarda vatandaşlara sattığını tespit etti. Firmanın, bu satışlarda litre başına 2,2 lira kazandığı ortaya çıkarılırken, son iki yılda değeri 200 milyon liralık 40 bin ton gemi yakıtını piyasaya sürdüğü anlaşıldı. En az 100 miyon liralık vergi vurgunu yaptığı belirlenen firmanın lisansı iptal edilirken, tüm sektör denizcilik satışlarının da inceleneceği öğrenildi.

1 MİLYAR TL CEZA KESİLDİ

Akaryakıt sektöründe EPDK'nın 2013 yılında gerçekleştirdiği denetimler sonucunda sektöre ceza yağmıştı. Kurumun 2013 yılı Petrol Piyasası Raporu'na göre sadece geçen yıl sektöre toplam 954 milyon TL ceza kesilmişti. Cezalarda aslan payını 696 milyon TL ile otomasyon sistemine geçmeyen akaryakıt dağıtım şirketleri alırken, 209 olayda akaryakıta hileli ürün eklendiği tespiti yapılmış ve 37 milyon TL'lik ceza kesilmişti. 280 denetimde teknik kriterlere uygun olmayan akaryakıt tespit edilmiş ve 47 milyon TL ceza kesilmişti. Akaryakıt istasyonlarında geçen yıl yapılan 93 bin 234 marker denetiminden 16 bin 114'ünü bulan yüzde 17,3 'ü geçersiz çıktı. Bu denetimlere de kaçak akaryakıt cezası kesilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber