48 saatte 6 polisin sorgusu tamamlandı

Bazı şüpheli polislerin avukatı Turanlı, son 48 saatte 6 şüphelinin mahkeme sorgusunun tamamlandığını ve halen bir şüphelinin sorgusunun devam ettiğini belirterek, şüphelilerden eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Atayün'ün sorgusuna iftar saatinden sonra başlanacağını söyledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2014 18:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
48 saatte 6 polisin sorgusu tamamlandı

Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında, tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen 49 kişiden 6'sının sorgusu tamamlandı.

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından dün gece saatlerinde sorgu işleminin 24 saattir sürmesi, sahur ve yorgunluğu dikkate alınarak sorguya sabah 09.00'a kadar ara verildi. Nöbetçi hakim İslam Çiçek, 49 kişiden 6'sının sorgusunu tamamladı. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği sorgu işlemine sabah saatlerinde yeniden başladı.

Avukattan açıklama

Şüpheli polislerin avukatlarından Ömer Turanlı, emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında, son 48 saatte, 6 şüphelinin mahkeme sorgusunun tamamlandığını ve halen bir şüphelinin sorgusunun devam ettiğini bildirdi.

Gözaltı süreci bittikten sonraki 48 saatte, şüpheliler Erhan Körtek, Ensar Doğan, Bilal Gümüşdağlı, Bahadır Kıcır, Ali Fuat Altıntaş ve Adem Demir'in sorgularının tamamlandığı bilgisini veren Turanlı, halen şüpheli Aytekin Koçak'ın sorgusunun devam ettiğini ve iftardan sonra şüpheli eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün sorgusunun başlayacağını kaydetti.

"Terörle Mücadele Şubesi'nde çalışan polis memuru"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, bir kısım yazılı ve görsel medyada, haklarında soruşturma yürütülen emniyet görevlisi şüphelilerin gözaltı sürelerinin dolduğu, derhal serbest bırakılmaları gerektiği, sorgu sırasında "İsmail" isimli MİT görevlisinin hakime müdahale ettiği yönündeki asılsız haberlerle ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi için açıklama yaptı.

Salihoğlu, MİT görevlisi olduğu iddia edilen "İsmail" isimli kişinin, terörle mücadele şubesinde çalışan polis memuru olduğunu bildirdi.

Konuya ilişkin değerlendirmeler

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Karaman'da Polisevi'nde düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlarken, emniyetteki "paralel yapı" operasyonuyla ilgili, "kim ne suç işlemişse mutlaka bunun hesabını vermeli. Devlet yapısı içerisinde devletin hiyerarşik yapısı içerisinde hukuk düzeni içerisinde farklı bir yapı oluşturamazsınız. Devletin düzeni neyse ona uymak zorundasınız" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, AK Parti Yalova İl Başkanlığınca düzenlenen Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 1826 yılında 2. Mahmut döneminde yeniçeri isyanının başladığını belirterek şunları kaydetti:

"Devleti ele geçirmeye çalıştılar. Devlet yeniçeriye güvenmişti. Devlet yeniçeriye itibar etmişti ama 2. Mahmut büyük bir irade ortaya koyarak yeniçeriyi tasfiye etti. Bir vesayete müsaade etmedi. Biz 17 Aralık ve 25 Aralık'ta ve Gezi olaylarında nelerle karşılaştığımızı biliyoruz. İtibar edilen itimat edilen insanların aynen Osmanlı devleti tarihindeki Vaka-i Hayriye olarak, hayırlı vaka olarak, hayırlı olay olarak addedilir bu olay. Türkiye'de aynı şekilde paralel yapılanma, Türkiye'nin son büyük hamlesini engellemeye çalıştı. Kendi adlarına değil birilerinin adına taşeronluk yaparak bunu yapmaya çalıştılar."

"Yasa dışı dinleme" soruşturmasında 20 tutuklu

Bu arada, emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin "yasa dışı dinleme" soruşturması kapsamında adliyeye sevk edilen 17 kişiden eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de arasında bulunduğu 12'si tutuklandı, 5 polis serbest bırakıldı. Son tutuklamalarla "yasa dışı dinlemelere" ilişkin operasyon kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 39 kişiden, 20'si tutuklanmış oldu.

Yılmazer'i "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Resmi belgede sahtecilik" ve "Kişilerin arasındaki aleni olmayan konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması" suçlarından, diğer 11 kişinin ise "Resmi belgede sahtecilik" ve "Kişilerin arasındaki aleni olmayan konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması" suçlarından tutuklanmasına karar verildi.

Serbest bırakılan 5 kişi hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

İtiraza ret

Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen ve savcılıkça serbest bırakılan 49 şüpheliye ilişkin yapılan gözaltı süresinin dolduğuna yönelik itiraz, İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliğince, mahkemenin bu hususta karar vermeye yetkili ve görevli olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından hazırlanan kararda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun soruşturması kapsamında alınan gözaltı kararlarına, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu şüphelilerin avukatlarınca itiraz edildiği ve talebin incelendiği belirtildi.

Soruşturma sonucunda dün bazı şüphelilerin tutuklama istemiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildiği, diğer itiraz eden şüphelilerin ise serbest bırakıldığının anlaşıldığını aktaran mahkeme, söz konusu itiraz dilekçelerinin toplu olarak cumhuriyet başsavcılığınca üst yazıyla mahkemeye gönderildiğini ve dün saat 13.00 itibariyle havale edildiğini kaydetti.

Mahkeme, şüpheli avukatlarının, "gözaltı süresi geçtiği halde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca şüpheliler hakkında herhangi bir karar verilmediği, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5/3, Anayasa'nın 19/3 ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 91 ve 101. maddelerine aykırı davranılarak şüphelilerin özgürlüğünün kısıtlandığı, azami gözaltı sürelerinin dolduğu" gerekçeleriyle müvekkillerinin salıverilmelerini talep ettiklerini aktararak, itirazla ilgili CMK'nın 91. maddesi ile Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği'nin 4 ve 13. maddelerinin birlikte değerlendirildiğini ifade etti.

Mahkeme itiraz için yetkili değil

Değerlendirme sonucunda, "yakalanan kişinin cumhuriyet savcılığınca bırakılmadığı takdirde soruşturmanın tamamlanması için gözaltına alınabileceği ve gözaltı süresinin, yakalama yerine en yakın hakim ve mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç tutulmak kaydı ile yakalama anından itibaren 24 saati geçemeyeceği"nin anlaşıldığını kaydeden mahkeme, "yakalama yerine en yakın hakim ve mahkemeye gönderilmesi için zorunlu sürenin 12 saatten fazla olamayacağı, toplu olarak işlenen suçlarda delillerin toplanmasındaki güçlük ve şüpheli sayısının fazlalığı da nazara alınarak her defasında bir günü geçmemek kaydı ile bu sürenin üç gün süre ile uzatılabileceğine" de vurgu yaptı.

Verilen kararlara ilişkin itiraz yolunun açık olmadığını belirten mahkeme, gözaltı süresi geçtiği halde şüphelilerin serbest bırakılmadığı veya sorguya sevk edilmediğine dair oluştuğu iddia edilen fiili durumu itirazen incelemeye ve bu hususta karar vermeye hakimliklerinin yetkili ve görevli olmadığının anlaşıldığını ifade etti. Mahkeme, tüm şüpheli avukatlarının itirazlarının reddine karar verdi.

- Eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Atayün'ün mahkeme sorgusu yarın sabah yapılacak

- Şüpheli polislerin aileleriyle bayram görüşmesi yapma talebi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, bayramın henüz başlamadığı gerekçesiyle reddedildi

Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen şüpheli polislerden eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün mahkeme sorgusu yarın sabah yapılacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve savcılıkça ifadelerine başvurulmasının ardından tutuklama talebiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 49 kişiden 15'inin sorgusunun tamamlandığı öğrenildi.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın 6. katında bulunan mahkemede hakim İslam Çiçek, dün akşam başlayan sorgulama işlemini sürdürüyor. Hakim Çiçek, şu ana kadar 15 şüpheli polisi sorguladı.

Katibi aracılığıyla 16. şüpheli Serkan Durmaz'ı çağıran Çiçek, baro odasında bekleyen avukatların, "bu şüphelinin avukatının iftara gittiği ve daha sonra geleceği" yönünde bilgi vermesi üzerine beklemeye geçti.

Bu sırada orada bulunan avukatlar, mahkemenin şüphelilerden eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün ifadesini alması için haber gönderdi.

Hakim Çiçek, Yurt Atayün'ün sorgusunu yarın sabah erken saatte yapacağını avukatlara iletti.

Baroda bekleyen şüpheli avukatları, "sorguya çağrılan bu geceki sonuncu kişi Durmaz'ın avukatının Bahçeşehir'e iftara gittiği" bilgisini verirken, mahkemenin baroya başvuracağını bildirmesi üzerine baroyu arayarak, mahkemenin bu talebinin karşılanmamasını istedi.

Sorgunun bitmesi için avukatın beklenmesine devam ediliyor.

- Bayram görüşmesi talebine ret

Bu arada, bazı şüpheli avukatları, müvekkillerinin bayramda aileleriyle görüşmeleri için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçeyle başvurarak talepte bulundu. Talebi değerlendiren Başsavcılık, "bayramın henüz başlamadığı ve bu konuda herhangi bir genelge bulunmadığı" gerekçesiyle görüşme talebini reddetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber