Türkiye istihdamını en çok artıran iki ülkeden biri

Bayram günü, işsiz olan, uzun zamandır iş arayanlar elbette bu verilerden hoşnut kalmayacaktır.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Temmuz 2014 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye istihdamını en çok artıran iki ülkeden biri

Funda Özkan

İnşallah onlar da en yakın zamanda işsizlik belasından kurtulurlar. Rakamları anlatan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı. Geçen hafta ihracatçılara sunum yaptı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi "İşte belgesi" dedi, Erdem Başçı'nın sunumunu verdi.

Bayram günü, sizleri rakamlara boğacak değilim. Tabloyu genel hatlarıyla aktarayım.

Küresel kriz ve sonrasında Türkiye, Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Japonya, ABD, Kanada gibi gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında, 2007-2009 yılları arasında istihdam artışında benzer bir seyir izliyor. Ancak 2009 başı itibarıyla istihdam artışında koşmaya başlıyor ve bahsettiğim ülkeler ile arasındaki fark yaratıyor.

2007-2013 yılları arasında Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında da büyük başarı gösteriyor ve Kolombiya'nın ardından istihdamını en fazla artıran ikinci ülke oluyor. Türkiye'nin ardından Malezya, Şili geliyor.

Dahası 2014'te de Türkiye'de istihdam artış eğilimi devam ediyor.

Ne var ki, iş gücüne katılımdaki artışa rağmen işsizlik oranı küresel kriz öncesindeki seviyelere yakın seyrediyor. Mevsimsellikten arındırılmış iş gücüne katılım oranları hızla artarken, niye mi biz hala işsizlik belasından yakınıyoruz?

76 milyonluk nüfus içinde her yıl 800 bin kadar genç, iş gücü piyasasına katılma çağına geliyor ve istihdam edilmeyi talep ediyor.

Kadınlar evde oturuyor

İşsizlikten söz etmişken, iş gücüne katılım oranlarına da vurgu yapalım. İş gücüne katılım oranı yüzde 49.9. Erkeklerde iş gücüne katılım yüzde 70.6, kadınlarda ise yüzde 29.8. İş hayatında erkeklerin hakimiyeti söz konusuyken, her 10 kadından sadece 3 'ü çalışıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber