Astım hastaları daha dikkatli olmalı

Astım ataklarının beslenme ile doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çeken Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, bayramı acil serviste geçirmek istemeyen astım hastalarını uyardı.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 29 Temmuz 2014 23:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Astım hastaları daha dikkatli olmalı

Şeker, çikolata ve tatlı ikramlarının bolca yapıldığı bayram günlerinde reflü sorununun arttığını belirten Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, astımın reflü ile ilişkisine dikkat çekti. Özellikle astım hastası çocuklara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Tabak, bu çocukların %80'inde astım ve reflü birlikteliğinin beslenme ile doğrudan ilişkili olduğunu söyledi.

Astım hastalarının çoğunun reflünün farkında bile olmadığını belirterek, tüketilen, kakaolu gıdalar, kahve, kola gibi kafein içeren yiyeceklerin mide asit salgısının artmasına ve mide başını tutan kasların gevşemesine sebep olduğuna değinen Dr. Tabak, yiyeceklerin yemek borusundan yukarı soluk borusuna kaçmasının akciğerlerde astımın tetikleyicisi olduğunu belirtti.

Bayramlarda çocukların beslenmesi üzerindeki kontrolün ortadan kalktığını, doğal olarak da reflünün tetiklediği astım ataklarının oluştuğunu vurgulayan Tabak, "Astım hastaları dikkat etmezse bayramı acilde geçirebilir" dedi.

Bayramın sonlarına doğru öksürük, hırıltı ve nefes darlığı şikayetleri ile hastaların acil servislere başvurduğunu belirten Dr. Tabak, "Birçok astım hastası çocuğun normal şartlar altında doktor gözetiminde tedavisi ve takibi sürüyorken, diğer yandan bayramda yaşanan alevlenmelerin başlıca sebebi kötü beslenmedir" diye konuştu.

MEKAN DEĞİŞİKLİĞİ DE ATAKLARI TETİKLEYEBİLİR

Prof. Dr. Yonca Tabak, bayram ziyaretleri ile mekan değişikliği yaşayan astım hastalarında atakların tetiklendiğini belirtti: "Alerjik astım hastalarının çoğunun evinden kaldırılan, ancak ziyaret edilen mekanlarda bulunan halılardaki tozların etkisiyle astım alevlenmesi görülür. Misafir olarak gidilen evlerde sigara yasağı da sıklıkla delinir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber