4 eski bakanla ilgili soruşturma, eski savcıya emanet

"Hakkı Köylü yanlış yapmaz"

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 30 Temmuz 2014 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
4 eski bakanla ilgili soruşturma, eski savcıya emanet

Saliha ÇOLAK

Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'la ilgili yolsuzluk iddialarını araştırmak üzere kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu'nun başkanlığına getirilen hukukçu, eski savcı, AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü, Habertürk'e konuştu. Muhalefetin güvendiği isimler arasında yer alan Köylü'ye komisyona yöneltilen eleştirileri sorduk. İşte yanıtları:

Eski 4 bakanla ilgili soruşturma komisyonu nasıl çalışacak?

Komisyonun yaptığı yargı görevidir. Bunun siyasi bir yönü yoktur, siyasete alet edilmesi doğru değildir. Soruşturma gizlidir. Soruşturmanın gizliliğine bütün komisyon üyeleri dikkat etmek zorundadır. Bir ceza soruşturması nasıl yapılıyorsa, bu soruşturma da öyle yapılacaktır. Ceza Muhakemesi Kanunu kuralları esas alınacaktır. Bizim yaptığımız genel kurula bir rapor sunmak.

Genel kurul, bu rapor üzerine "Evet" veya "Hayır" diye bir karar verecek. Biz, raporumuzda hangi sonuca ulaştığımızı belirteceğiz. Bizim raporumuz TBMM'de oylanacaktır. Sistem böyle çalışıyor. Ne kimseyi peşin olarak suçlamak, ne kimseyi peşin olarak aklamak gibi bir niyetimiz kesinlikle yoktur. Şimdi bizi suçlayanlar sonunda mahcup olacak.

Komisyon başkanlığını nasıl yürüttüğümüzü gördükten sonra mahcup olacaklar. Bana muhalefet de güvenir biliyorum, güvenmeye de devam etsinler. Hakkı Köylü yanlış yapmaz. Vicdanımıza göre karar veririz. O doğrultuda hareket ederiz.

Komisyon kurulmadan önce Başbakan'la bir görüşmeniz oldu mu?

Başbakan ile bir görüşmem olmadı. Benim ismim belirlendikten sonra herkes rahatladı. "Hakkı Köylü bu işi rahat yürütür" dediler. Soruşturma işi benim daha önce yaptığım bir iş. Komisyondaki üye arkadaşlarla birlikte çalışıp en iyisini yapmaya çalışacağız. En adil soruşturmayı yapmaya çalışacağız. Burada hatır-gönül olmaz. Artık burada siyaset yok. Herkes kafasındaki siyasi görüşünü bir kenara koymak zorunda.

'KOMİSYONDA 2 SAVCI'

Savcılıktan geldiğiniz için herhalde bu süreçlere hakimsinizdir?

Usulü biliyoruz tabii. Ceza usulünü de biz yaptık. (Adalet Komisyonu'nda) Ceza Muhakemesi Kanunu, Ceza Kanunu baştan elden geçti. İyi-kötü uygulayacağımız prosedürü biliyoruz. CHP'den sonradan katılan arkadaşımız Ercan Cengiz de savcı kökenli. O da avantaj komisyon için. 2 savcı olması iyi bir şey. Keşke Ömer Süha Aldan da olsaydı. 3 savcı birbirimizi destekleyerek götürürdük.

Suçlanan kişiler siyasetin içindeler. Bu durum komisyonu zorlamayacak mı?

Hakkında soruşturma yapılan kişilerin şu anda siyasetin içinde veya dışında olması bizim için fark etmez. Dosyada şu an ne var ben bilmiyorum. Dosyayı savcılığa gönderdiğimiz doğrudur. Çünkü delil kaybına sebep olmamak lazım. Delil muhafazası için dizi pusulası gereklidir. Bir usuldür. Çok ciddi bir soruşturma yapıyoruz burada. Birisi birisine iki tokat atmış da onu soruşturmuyoruz burada. Önemli soruşturma, onun için usul kurallarına dikkat etmemiz lazım. Bu siyaset konusu yapılmamalı.

Rüşvet konusunda siz ne düşünüyorsunuz?

Hayatımda karşılaşmadım öyle şeylerle. Savcılık hayatımda da karşılaşmadım. Çünkü insanlar bana bir şey teklif etmeye herhalde cesaret edemediler, öyle zannediyorum. Bu iyi bir şey bence.

'Fırsat buldukça belgesel izliyorum'

İş stresinizi ailenize yansıtır mısınız?

Yaptığım işle ilgili ailemden olumlu ya da olumsuz bir şey söyleyen olmaz. Yaptığım işleri de aileme açmam. Çok sıkıntılı şeyler de olurdu, eve gidip hiç hissettirmezdim.

Evde vaktinizi nasıl geçiriyorsunuz?

Televizyon izliyorum. Film varsa film izlerim. Haberleri izlerim, maç izlerim. Daha çok fırsat bulunca belgesel izlerim. Hayvanlarla ilgili olanları seviyorum. Doğayı seviyorum, belki ondan kaynaklanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber