Dövme ürün imal edecek ara eleman bulunamıyor

Otomobil, tarım araçları, tren gibi ulaşım araçlarının yanı sıra savunma sanayisine yönelik ürün üreten dövme sektörü, yetişmiş ara eleman bulmakta zorlanıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2014 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dövme ürün imal edecek ara eleman bulunamıyor

Dövme Sanayicileri Derneği (DÖVSADER) Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Kömürcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada geçen yıl 25,5 milyon ton dövme ürün imal edildiğini, Türkiye için ise aynı sayının 165 bin ton olduğu dile getirdi.

Otomotiv, raylı sistemler gibi araçların ihtiyacına yönelik kit olarak gelen dövme ürünlerin Türkiye'de monte edildiğini anlatan Kömürcü, "Bunları dikkate aldığınızda Türkiye'nin potansiyeli 165 bin tonun 2-3 katıdır" diye konuştu.

"Ara eleman yetiştirilemiyor"

Üretilen ürünün yarısından fazlasının ihraç edilmesinin ürünlerin rekabetçi olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Kömürcü, potansiyelin yeterince değerlendirilememesinin nedenleri ile ilgili şunları söyledi:

"Dövme sektöründe yatırım pahalıdır. Orta büyüklükteki bir dövme hattının kurulumu 3-5 milyon avro civarındadır. Kalite, çevre ve iş güvenliği sektör açısından önemlidir. Üretimi yaptığınızda bu unsurların beraber gitmesi lazım.

Şu anda dövmeciler açısından sıkıntı yetkin eleman bulamamaktır. Neden? Boşta olduğu halde iş yapabilecek insanlar çalışmıyor. Sektörde çalışanlar, meslek lisesi mezunu ya da daha alt düzeyde eğitim görmüş insanlar. Türkiye'de bu anlamda ya çok alt ya da çok üst seviyede eleman var. Ara eleman yetiştirilemiyor."

"Kalifiye olmayan eleman sizi zarara uğratır"

Dövme sektörün karlılığı olan ve maliyetlerin düşürülebileceği bir sektör olduğunu anlatan Kömürcü, maliyetleri düşürmek açısından yetişmiş eleman ve teknoloji yoğun üretimin önemine dikkati çekti.

Bu iki kavram arasında yetişmiş elemanın ayrı bir önemi bulunduğunun altını çizen Kömürcü, "Vardiyada 1000 ürün dövüyorsanız kalifiye olmayan eleman bunun yüzde 10'unu boşa harcarsa sizi zarara uğratır. Bu durumu engelleyecek şey, kalifiye eleman ve teknolojidir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de dövme sektörü için eleman yetiştirecek okul ya da bölüm bulunmadığını kaydeden Kömürcü, meslek liselerinin metal bölümlerinin dökümcü ya da çelik konstrüksiyoncu yetiştirdiğini, dövmeci yetiştirmediğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber