Paralel'in izine özel hat

MASAK, Paralel Yapı'nın kasası olarak görülen şirketlerde para trafiğinin izini sürmek için 'özel hat' kurdu. Bu hatla elektronik tebligat kurallarına bağlı olmadan şüpheli işlemler daha kolay izlenebilecek. Delil karartmaya yönelik tedbirler de alınıyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 31 Temmuz 2014 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Paralel'in izine özel hat

İbrahim ACAR

Hükümet, milli güvenliğe tehdit olarak görülen paralel yapının finansman ayağını kesmek için de harekete geçti. Kamu kurumlarında paralel yapı temizliği sürerken, kamu ve özel sektör ayağının, yurtdışı ve istihbarat örgütleriyle bağlantıları da çözülmeye çalışılıyor. Paralel yapının kasası olarak görülen şirketlerle izah edilemeyen para hareketleri yakın takibe alındı. Paralel yapıya destek veren şirketlerin, kaynağı ticari faaliyetle izah edilemeyen para hareketlerinin izi sürülüyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), şüpheli işlemlere karşı özel bir hat kurdu. Aracı kurumlar, emeklilik şirketleri ve bankalar bildirimlerini e-tebligat sistemi dışında kurulan bu hattan yapacak. MASAK, elektronik tebligat kurallarına bağlı olmadan şüpheli işlemleri daha kolay izleyebilecek.

ŞANTAJ YAPIYORLAR

Delil karartmaya yönelik de risklere karşı özel tedbirler alınıyor. İlk incelemelerde paralel yapının, şirket sahipleri ve kritik noktalardaki çalışanları dinlemeye aldığı, böylece tüm gizli bilgilere ulaştığı ortaya çıktı. Şirketlerin katılacağı ihalelerde, tapeleri şantaj olarak kullandıkları saptandı. Şantaja boyun eğmek zorunda kalan firmalar şikayette bulunurken, ticari sırların paralel yapıya aktarılmasını sağlayanlar hakkında da soruşturma açılmaya başladı. İstihbarat birimleri ve Emniyet'in tespitleri doğrultusunda kritik kurumlardaki paralel kümelenmeler dağıtılıyor. Kamuya giriş, farklı kurumlardan gelen bilgilerin entegrasyonu, piyasada hakim durum oluşturmaya karşı mücadele konularında adımlar atılıyor.

MASAK'A ŞİKaYET YAĞIYOR

MASAK yeni sistemle tebligata ilişkin usullere bağlı kalmadan her türlü bilgiyi elektronik ortamda isteyebilecek. Böylece, izah edilemeyen para hareketleri daha kolay izlenebilecek. MASAK'a birçok şirketi dinleyerek sırlarını ele geçiren paralel yapıya yönelik şikayet yağıyor. Bilişimden tekstile, gıdadan turizme kadar birçok şirket de izleniyor. Paralel yapının dinleme listesi işadamlarından bakanlara gazetecilerden politikacılara kadar pek çok kişinin listede olduğunu gözler önüne sermişti. Firma sahipleri ve kritik noktadaki çalışanların, şirket içi telefonları dinlemeye alan paralel yapının firmaların tüm gizli bilgilerini ele geçirip şantaj yaptığı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber