Koğuş tipi odalardan TV'li özel yaşama

Şu an 81 ildeki yurtlar 1-2-3 kişilik bazalı sistemle öğrencilere hizmet veriyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Temmuz 2014 09:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Koğuş tipi odalardan TV'li özel yaşama

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, yükseköğrenime devam eden öğrencilerin ihtiyaçlara uygun, modern ortamlarda, huzur ve güven içerisinde yurtlarda barındırılması sağlıyor. Ayrıca öğrencilerimizin sağlıklı ve dengeli beslenmeleri, sosyal, kültürel ve sportif yönden gelişmeleri için gerekli olan her türlü hizmeti yerine getiriliyor. Eskiden engelli öğrencilerin zorluk yaşadığı yurtlar, şimdi engelli öğrencilerin yaşamını kolaylaştıracak şekilde dizayn ediliyor. Öğrencilerin sportif ve sosyal faaliyetlerini yapabilecekleri fitness salonu, basketbol ve voleybol sahaları, açık ve kapalı yüzme havuzları, sinema salonları, kuaför, ücretsiz çamaşırhane, sınırsız ve de ücretsiz internet hizmeti, odalarda çalışma masaları, televizyon ve buzdolabı gibi imkanlar da sağlanıyor.

KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMİ

Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından birlik ve beraberliğe katkı sağlanması amacıyla yurtiçi ve yurtdışında öğrenciler için çeşitli aktiviteler yapılıyor. Bu aktiviteler arasında, turnuvalar, kitap okuma, seyahatler, kişisel gelişim eğitimleri gibi etkinlikler de yer alıyor.

HEMEN YURTTAN ATILMIYOR

Yönetmelikte, yurt ücretini ödemeyenler hakkında uygulanacak iş ve işlemlerle ilgili de yapılan değişikliklerle öğrencilerin mağdur olmalarının da önüne geçildi. Buna göre, yurt ücretini ayın son gününe kadar ödemeyen öğrencinin yurt ücreti takip eden ayın ilk iş günü depozitosundan kesilecek. Öğrenciye depozitosunu tamamlaması için ayın 10'u mesai bitimine kadar süre verilecek.

ÇALIŞAN ÖĞRENCİ YAZIN DA YURTTA KALIYOR

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Yurt İdare ve İşletme mevzuatında yapılan değişiklikle, yurtlara kayıt olmak isteyen öğrenciler, tatil dönemlerinde geçici olarak en fazla 120 gün çalışabiliyor veya ücretli staj yapabiliyor. Ancak, yurtta barınacaklar, en az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli bir işte çalışamıyor veya sürekli gelirleri bulunamıyor.

YURT VE KREDİ ÖDEMELERİ BİR 'TIK' ÖTEDE

KYK'nın kurumsal web sitesi olan "www.kyk.gov.tr" adresinde bulunan yurt ücreti ve kredi borcu ödeme sekmesinden kimlik numaralarını girerek tüm kredi kartları ya da banka kartlarıyla geri ödemeleri bankaya gitmeden, ATM aramadan kolaylıkla yapabilecek.

Toplam 376 yurtta hizmet veriliyor

Bu amaçla ülke genelinde yurt ihtiyaçları tespit edilerek gerek yatırım programı kanalıyla gerekse devir, tahsis, bağış, kiralama ve satın alma yoluyla bina temini için gerekli çalışmalar yıl boyunca aralıksız sürdürülüyor. Kurum 2014 yılında yurtiçinde 81 il ve 145 ilçede, yurtdışında da 2 olmak üzere toplam 376 yurtta tam kapasiteyle öğrencilere eksiksiz hizmet veriliyor. Verilen hizmetlerde öğrencilerin ihtiyaçları göz önünde bulunuruluyor.

KIBRS'A YURT

Türk öğrencilerin yoğun olarak eğitim gördüğü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan ve Eylül 2011 tarihinde kız ve erkek olmak üzere Bülent Ecevit ve Temmuz 2013 tarihinde kız ve erkek olmak üzere Necmettin Erbakan Yurtları hizmete açıldı. 2014 yılı sonu itibarıyla her iki yurda da birer blok daha eklenip kapasite artırımına gidildi.

ENGELLİ ÖĞRENCİLER UNUTULMADI

Kurumun yeni hizmet anlayışı doğrultusunda, ahşap mobilyalı, bazalı yatak sisteminde, 3 ve 4 kişilik içerisinde banyo, tuvalet, mini buzdolabı, yanmaz yatak bulunan yurtlar hizmete sunuldu. Yeni yurtlar engelli öğrencilerin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecekleri şekilde projelendirilirken, eski yurtlarda da engelli öğrencilere yönelik fiziki iyileştirmeler yapılmış ve yapılmaya devam ediliyor.

DOLULUK ORANI YÜZDE 94

YURTKUR, öğrenciler ve aileler tarafından öncelikli olarak tercih edilir hale geldi. Geçmiş yıllarda KYK yurtlarının doluluk oranı % 60-70 iken, son yıllarda yurtların doluluk oranı yüzde 94'e yükseldi.

ÜCRETSİZ BARINMA İMKANI

Şehit ve gazi çocuklarıyla orta öğrenimlerini yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlardan yurt ücreti ve depozito alınmıyor. Ayrıca 26 Haziran 2014 tarihinde yönetmelikte yapılan yeni düzenlemeyle anne ve babası vefat eden öğrencilerden yurt ücreti alınmıyor ve yurda öncelikli olarak yerleştiriliyor. Öte yandan, maddi yetersizlik içerisinde bulunan ve yurt ücretini ödemekte zorluk çeken öğrenciler de yurtlarda ücretsiz olarak barındırılıyor.

219 LİRA BESLENME YARDIMI

Sosyal devlet anlayışını yüksek öğrenim öğrencilerine en iyi şekilde yansıtmayı misyon edinen YURTKUR tarafından öğrencilere 2014 yılı için aylık 219 TL beslenme yardımı yapılıyor. Önceki yıllarda hafta sonu ve resmi tatil günleri yurtlarda barınan öğrencilere beslenme yardımı yapılamazken, 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren hafta sonu ve resmi tatil günlerinde de beslenme yardımı yapılmaya başlandı. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren bütçe imkanları doğrultusunda beslenme yardımında yapılacak artışla birlikte, öğrencilere daha fazla katkı sağlanacak.

SOSYAL İMKANLAR ARASINDA YOK YOK

Kurum yurtları bünyesinde barınan öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenme ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla lokanta-kantin, kafeterya, çamaşırhane, berber, kuaför, ayakkabı tamiri vb. işletmeler açıldı. Öğrenciler tüm ihtiyaçlarını bu birimlerden karşılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber