Aşırı sıcaklar sütü de vurdu

Kuraklık tarım ürünlerinin birçoğunda rekolte düşüşlerine neden olurken, bir kötü haber de sütten geldi. Süt üreticileri bunaltıcı sıcaklardan strese giren sığırların süt üretiminin yüzde 20 düştüğünü açıkladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2014 13:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Aşırı sıcaklar sütü de vurdu

Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Erdoğan Kaya, Güney Marmara'da son günlerde etkili olan bunaltıcı sıcaklarda süt sığırlarının strese girmesi nedeniyle ilçede günlük süt üretiminin 100 tondan 80 tona gerilediğini söyledi.

Kaya son günlerde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklığının hayvanları da olumsuz etkilediğini anlattı.

Yüksek sıcak ve nem yüzünden oluşan bunaltıcı havanın süt sığırlarını strese soktuğunu belirten Kaya, bu durumun hayvanlardaki beslenmeyi olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Ahırlar serinletiliyor

Hayvanların ahırlarda yem, meralarda ot yemediğini vurgulayan Kaya, "Normalde temmuz ve ağustos aylarında süt verimi bir miktar düşer. Son günlerdeki aşırı sıcaklar üretimde daha fazla düşüşe yol açtı. İlçe genelinde günlük süt üretimi 100 tondan 80 tona geriledi. İyi beslenemeyen hayvandan fazla süt üretimi beklenemez" dedi.

Kaya, süt sığırlarını rahatlatmak için ahırlara serinletici aparatlar yerleştirdiklerini ifade etti.

Meralarda ise hayvanları olabildiğince ağaç gölgelerinde tutmaya çalıştıkları bilgisini veren Kaya, "Ne yapsak da sıcağın etkisinden kurtarmadık. Süt veriminin normale dönmesi için havaların biraz serinlemesini bekliyoruz. Meteoroloji önümüzdeki günler için sıcakların biraz düşeceğini belirtiyor. Umarım böyle olur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber