Hastane malı çetesi

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, 'Hastane Malıdır, Satılamaz' ibareli ilaçların hastane dışında piyasada bulunduğunu hatta Nahçıvan'a ihraç edildiğini tespit etti. Geniş çaplı soruşturma başladı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Ağustos 2014 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hastane malı çetesi

PINAR ÇELİK

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı, gelen şikayetler ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün usülsüzlük tespitiyle harekete geçti. İlaç firmalarının özel hastaneler için ürettiği 'Hastane Malıdır, Satılamaz' ibareli ilaçların hastane dışında piyasada bulunduğu belirlendi. Kurum, ürünlerin Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne ihraç edildiğini tespit etti. Yetkililer, 1 Mart'ta kendilerine İstanbul Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla şikayet dilekçesinin ulaştığını, böylece Nahçıvan eczanelerinde Türkiye'den giden "Hastane Malıdır" ibareli ürünlerin satışının yapıldığını öğrendiklerini ve denetimi sıklaştırdıklarını söyledi. Gelen şikayetler arasında 'Hastane Malıdır Satılamaz' ibaresi bulunan serumların piyasada satışının yapıldığı da vardı. Bunun üzerine ecza depolarında inceleme başlatan kurum, bütün ilaç üreticilerine, ecza depolarına, eczacı birlik ve derneklerine uyarıda bulundu. Uyarı metninde, söz konusu ibareli ürünlerin amaç dışı kullanımı halinde, ilgili mevzuat doğrultusunda işlem yapılacağı vurgulandı. Daha önce SGK ürünlerini el altından satan eczane ve depoların bulunduğu biliniyor. Ancak ilaç satış ve dağıtımını kontrol altına alan Karekod sistemi sonrası bunun mümkün olmadığını dile getiren Kamu İlaç Tedarikçileri Derneği Başkan Yardımcısı Ekrem Erzincanlı, böyle bir durumun söz konusu ilaçların, hastaneden çalınıp piyasada satılmasıyla ortaya çıkabileceğini söyledi.

KUTULAR KARIŞMIŞ OLABİLİR

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, "Karekod sistemi ile tüm ilaçlar kayıt altına alınıyor. İlaçların kontrolsüz olarak eczaneye girmesi mümkün değil. Ecza depolarında firmalardan gelen ilaçların sevkıyatı sırasında 'Hastane Malıdır, Satılamaz' ibareli ürünler karışıp eczanelere gönderilmiş olabilir" dedi.

HASTALAR PİYASAYA VERİYOR

İstanbul Eczacı Odası Birliği Başkanı Semih Güngör, "Eskiden ihale depoları hastane malı ürünleri, el altından satıyordu ancak artık piyasadaki ilaçların yüzde 80'i eczaneler üzerinden veriliyor. İlaçların piyasada bulunmasının nedeni hastanede tedavi görüp taburcu olan hastaların ilaçları yardım amaçlı eczanelere vermesi olabilir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber