Aidatsız kredi kartının limiti belirlendi

Yıllık aidat ücreti olmayan kredi kartının ayrıntıları ortaya çıkıyor. Ücretsiz kredi kartını tercih edenler bankaların taksit, para puan ve ekstre öteleme gibi kampanyalarından yararlanamayacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Ağustos 2014 08:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Aidatsız kredi kartının limiti belirlendi

MİRAY ÇİMEN-ANKARA

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ve bankaların ücretsiz kredi kartı sunmasını zorunlu kılan düzenlenin ayrıntıları ortaya çıkıyor. Buna göre, bankaların değişik miktarlarda aldıkları üyelik aidatı olmayan ücretsiz kartlar oldukça basit olacak. Taksit imkanı kısıtlı olan bu kartları kullanan kişiler, borç erteleme talebiyle bankalara başvuramayacak. Bin lira ila iki bin lira arası limite sahip olan kartları kullanan kullanıcılar, bankaların kampanyalarından da yararlanamayacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da bankaların aldıkları ücret ve komisyonlara ait düzenlemede neler yer alacağına dair yönetmelik BDDK tarafından hazırlandı ve onaya sunuldu. Komisyon ve ücretlerin tavanı, ücretsiz kredi kartının özellikleri ise bankalarla uzlaşma sonucunda netleşecek.

İlk yıl için gelirin iki katı olacak

Özellikleri aidat ücreti olan kredi kartlarına göre hayli kısıtlı olan ücretsiz kartlar, bankalar tarafından kullanıcılara sunulmak zorunda. Ücretsiz kredi kartlarının limiti ise sınırlı olacak. Aidat ücreti olan kredi kartlarında ise uygulama farklı olacak. Ücretli kredi kartlarında kart limiti ilk yıl için gelirin iki katı, ikinci ve devam eden yıllar için gelirin dört katıyla sınırlı olarak tahsis edilecek. Buna karşılık ücretsiz kartların limiti ise bin ila iki bin lira arasında olacak. Bu arada taksit sınırlaması da olacak bu ücretsiz kart kullanıcıları bankalara borç erteleme talebinde de bulunamayacak.

Para puan ve artı taksit yok

Ücretsiz kartlar ile yapılan alışveriş miktarına göre para puan yüklenemeyecek. Ayrıca bu kartlar bankaların sundukları imkanlardan da faydalanamayacak. Artı taksit imkanı bu kartlara sunulmazken, nakit avans ve taksitli nakit avans çekilmesine de sınır getirilecek. Bu kart sahipleri bankaların sundukları mil kazanma, artı para puan gibi kampanyalardan da yararlanamayacak. Aylık kart borcunun bir sonraki aya atlatılması anlamına gelen 'ekstre atlatma' hizmeti de bu kart sahiplerine verilemeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber