Tapelerde 32 bin sayfa özel hayat

İSTANBUL başta olmak üzere çok sayıda şehirde, 22 Temmuz'da, 'yasadışı telefon dinleme, casusluk, sahtecilik' suçlamaları ile başlatılan operasyonlarda toplam 37 klasör dolusu, 32 bin sayfa 'özel hayat' içerikli telefon görüşmeleri ortaya çıkarıldı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Ağustos 2014 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tapelerde 32 bin sayfa özel hayat

Toygun ATİLLA

Mahkeme kararı ile 'suç veya terör örgütü' üyesi kapsamında telefonları dinlenen kişilerin özel hayatı içeren görüşmelerinin tape haline döküldüğü, bazı kişilerin de fotoğraflandığı belirlendi.

22 Temmuz'da başlayan operasyonda gözaltına alınan polislere yöneltilen suçlamalardan biri de 'yasadışı telefon dinlemesi' oldu. Müfettiş raporlarına göre yüzlerce kişinin telefonu, sahte isimlerle usulsüz olarak dinlenmişti. Bazıları sahte isimlerle, kod adlarıyla, organize suç örgütü, terör örgütü gibi suçlamalarla telefonları dinlenen bu kişilerin telefonlarında herhangi bir suç unsuruna rastlanmamıştı. Ancak özel hayatları ile ilgili görüşmelerin kayıt altına alınıp alınmadığı, bunların depolanıp depolanmadığı soru işareti olarak duruyordu.

İşte bu sorunun cevabı Selam Tevhid kapsamında başlatılan soruşturma dosyalarında ortaya çıktı. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde yapılan inceleme sonunda, şüpheli olarak telefonları dinlenen kişilerin 32 bin sayfa tutarındaki 37 klasör dolusu, özel hayatı ilgilendiren telefon konuşmalarının kayıt altına alındığı ortaya çıktı. Suç unsuru içermeyen, özel hayat içerikli bu telefon görüşmeleri çözümlenmiş, tape haline getirilerek arşivlenmiş.

KAYITLAR POLİSLERE SORULDU

Hürriyet'in ulaştığı ancak gazetecilik etiği gereği yayınlamayacağı bu görüşmelerde şüphelilerin kadın ve erkek arkadaşlarıyla yaptığı ve sadece özel hayatı içeren görüşmeler yer alıyor. Arşivlenen özel hayata ilişkin veriler ise sadece telefon konuşmaları ile ilgili değil. Bunun dışında şüphelilerin, kadın ve erkek arkadaşları ile buluşmalarına, yatak odalarına kadar tüm ilişkileri fotoğraflanmış, kayıt altına alınmış.

Suç unsuru içermeyen bu görüşmelerin ve buluşmaların neden kayıt altına alındığı gözaltındaki polis şeflerine sorulan sorular arasında da yer aldı. Polislerin kimi bu soruya cevap vermek istemediğini belirtirken kimi ise bu görüşmeleri yasa gereği tape haline getirme zorunluluğu olduğunu belirten savunma yaptı.

Silindiği iddia edilen log kayıtları ve emniyetten kaçırıldığı iddia edilen diğer 'özel hayat' kayıtlarının izine ise henüz rastlanmadı. Şimdilik özel hayatlar ile ilgili arşivlenmiş kayıtlar 32 bin sayfa... Ancak sorgulama sırasında şüpheli polislerin ifadelerini alan polisleri özel hayatları üzerinden tehdit ettiği ve tartışmalar yaşandığı öne sürüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber