Suyun bedelini kurul belirleyecek

Taslağın yasalaşması halinde, akarsular 49 yıllığına özel şirketlere kiralanabilecek. Kiralanan sulardan yıllık ücret alınacak ve ücretlendirmeyi Bakanlar Kurulu yapacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Ağustos 2014 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suyun bedelini kurul belirleyecek

MİTHAT YURDAKUL

TBMM'ye sunulmak üzere hazır hale getirilen Su Kanunu Tasarısı Taslağı ile, daha önce HES'lerin kullanılması için izin verilen akarsular, 49 yıllığına özel şirketlere kiralanabilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AB direktiflerine uyumlu yeni bir "Su Kanunu"nun hazırlandığını belirterek, "Bakanlığımız tarafından Su Kanunu Tasarısı Taslağı, hazırlık çalışmaları titizlikle yürütülmüş olup taslak kamuoyunun görüşüne açılmıştır. bugün gelinen noktada taslağa son şekli verilmiş olup TBMM'ye sunulmak üzere hazır hale getirilmiştir" dedi. Eroğlu, her vatandaşın sağlıklı ve yeterli suya erişiminin esas olarak yer aldığı taslakta su yönetiminde Su Yönetimi Yüksek Kurulu, Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Havza Su Yönetim Kurulu, İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu'ndan oluşan yeni bir yapılanmaya gidildiğini dile getirdi.

Su dengesi gözetilecek

Taslağa göre su kaynakları üzerinde, bulunduğu yerin sahibinin öncelikle faydalanma hakkı olacak. Suyun değerlendirilmesinde, içme ve kullanma, tabii hayat, zirai sulama, enerji ve sanayi, ticaret, turizm vs. sıralaması izlenecek. Taslağa göre Orman ve Su Bakanlığı, YPK onayıyla Ulusal Su Planı hazırlayacak. Ulusal su planına uyumlu bir de havza planı hazırlanacak. Yeni kanun şu düzenlemeleri getirecek:

- Göller, rezervuarlar ve yeraltı su kütlelerinden su çekilmesinde su dengesi gözetilecek.

Su Kanunu Tasarısı Taslağı hazır

- Su kaynaklarının tahsisi gündeme gelecek. Şirketler ve kişilere DSİ tarafından ücreti karşılığında 49 yıla kadar su kaynağı (havza) tahsisi yapılacak.

- Tahsisleri yapacak "havza su tahsis heyeti" ise yönetmelikle belirlenecek. Bu tahsisler bir sicil sistemiyle takip edilecek. Tahsis edilen sulardan, su tahsis belgesinde belirtilen miktar su esas alınarak yıllık ücret alınacak. Ücretlendirmeyi Bakanlar Kurulu yapacak. Su temin maliyetlerinin kullanan, kirlilik önleme maliyetlerinin kirleten tarafından ödenmesi, esas olacak.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, yeni düzenlemenin mevcut haliyle tüm ihtiyaca cevap vermediğini belirterek, "İstanbul su sıkıntısı çekerken İstanbul Belediyesi Hamidiye diye İstanbul suyunu satıyor. Bunlara çözüm bulunmuyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber