Sulh hakimleri nasıl atandı?

İstanbul'daki casusluk soruşturmasında tutuklama kararı veren sulh ceza hakimlerinin özellikle bu görevlere atandığı iddiasının gerçek dışı olduğu ortaya çıktı.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 02 Ağustos 2014 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sulh hakimleri nasıl atandı?

ERSAN ATAR

Paralel medyanın "AK Parti Projesi" dediği sulh ceza hakimi atamalarının, HSYK'da oybirliğiyle yapıldığı belirtildi. Adı Paralel Yapı ile anılan üye hakim Teoman Gökçen' in atamalara karşı çıkmadığı ortaya çıktı

İstanbul'daki casusluk soruşturmasında tutuklama kararı veren sulh ceza hakimlerinin özellikle bu görevlere atandığı iddiasının gerçek dışı olduğu ortaya çıktı. Atamaların HSYK'nın oybirliğiyle yapıldığı ve adı Paralel Yapı ile anılan üye Teoman Gökçe'nin muhalif kalmadığı ortaya çıktı Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılıp yargının normalleştirilmesinden sonra; arama, el koyma, tutuklama ve diğer tedbir kararlarını verme yetkisi, HSYK'nın sadece bu işler için yetkilendireceği sulh ceza hakimlerine bırakıldı. Yasadaki bu değişiklik "Paralel Yapı"ya yakın basın organlarında "AK Parti'nin projesi" suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Bu suçlamalara göre AK Parti, önceden planlanan operasyon için, HSYK'yı kullanarak özel hakimler yerleştirmişti. Bu eleştiriler, özellikle İstanbul'daki "casusluk soruşturması" başlayıp polislerin gözaltına alınarak bazılarının tutuklanmaya başlamasından sonra arttı.

OYSA OYBİRLİĞİYLE...

Sulh ceza hakimlerinin yetkilendirilmeleri, HSYK'nın 16 Temmuz tarihli Genel Kurul toplantısında yapıldı. Yani toplantıya, kurulun tüm üyeleri katıldı. Bu üyeler arasında isimleri "Paralel Yapı" ile birlikte anılan isimler de yer alıyordu. Kurul, sulh ceza hakimlerinin yetkilendirme işlemini, 16 Temmuz'daki bu toplantısında oy birliğiyle yaptı. Bu toplantıda sadece İstanbul'da 25 sulh ceza hakimi yetkilendirildi. Türkiye genelinde bu sayı 112'yi buldu. İstanbul'daki sulh ceza hakimi yetkilendirmeleri HSYK üyelerinin tamamının imzasıyla yapıldı. Kararda, HSYK 1'inci Daire üyeliğinden istifa girişiminden sonra ismi, "Paralel Yapı" iddialarıyla birlikte anılmaya başlanan üye Teoman Gökçe'nin de imzası yer aldı. Gökçe, yüzlerce yetkilendirme arasından sadece 24'üne muhalif kaldı. Gökçe'nin muhalif kaldığı yetkilendirmelerden hiçbiri, İstanbul'daki sulh ceza hakimlerine yönelik değildi. Gökçe, ağırlıklı olarak, ağır ceza mahkemesi üyelerinin tenzili rütbe ile asliye ceza mahkemesi hakimi yapılmasını ve bazı tüketici mahkemeleri hakimlerinin yerlerinin değiştirilmesine muhalif kaldı. Yani sulh ceza hakimlerinin yetkilendirmesine onay verdi. Ağır ceza hakimlerinin asliye ceza hakimliğine getirilmesine sadece Gökçe değil, farklı görüşleriyle bilinen İbrahim Okur, İsmail Aydın ve Zeynep Hacımahmutoğlu muhalefet oyu kullandı.

TUTUKLULUĞA İTİRAZ ETTİLER

Emniyetteki paralel yapı operasyonu kapsamında, "yasa dışı dinleme" iddialarıyla ilgili 25 Temmuz'da tutuklanmasına karar verilen şüpheli 8 polisin tutukluluğuna itiraz edildi. Aralarında emniyet müdürü Mesut Yılmaz'ın da bulunduğu tutuklu polislerin tahliyesi istendi. Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu tutuklu diğer 12 polisin itirazının ise önümüzdeki hafta yapılacağı belirtildi. İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sunulan itiraz dilekçelerinin, bir üst mahkeme olan İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne yönlendirileceği ancak bu mahkeme hakiminin izinde olması nedeniyle talepleri 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin değerlendireceği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber