Kritik YAŞ'a 48 saat

YAŞ, Köşk Seçimi öncesinde toplanıyor... Paralel Yapı'nın masaya geleceği 4-5-6 Ağustos'taki toplantılarda gündem başlıkları şöyle: Atama ve terfiler, Çözüm Süreci ve Balyoz gibi davalardan beraat eden komutanların durumu.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Ağustos 2014 09:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kritik YAŞ'a 48 saat

HAKKI KURBAN - ANKARA

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), bu yıl Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin gölgesinde toplanacak. 4-5-6 Ağustos günlerinde, Genelkurmay Karargahı'nda yapılması planlanan toplantılara, seçim sürecindeki yoğun trafiğine karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlık edecek. YAŞ öncesi dikkatlerin odaklandığı başlıklar özetle şöyle:

YENİ KOMUTA KADEMESİ

YAŞ'ta, TSK'daki atama, terfi ve emeklilik durumları görüşülecek. Geçen yıl TSK komuta kademesinde yaşanan köklü değişimin ardından bu yıl sınırlı bir nöbet devri öngörülüyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in görevine devamı planlanıyor. Hükümet kanadından gelen bilgiler; geçen yıl atanan Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun da görevlerini sürdüreceği yönünde. YAŞ'ta, 192 general ve amiralin bir üst rütbeye terfi ile emeklilik ve rütbe bekleme süreleri karara bağlanacak.

HUDUT GÜVENLİĞİ MASADA

YAŞ'ın ilk günü, 'hudut güvenliği'ne ilişkin değerlendirmelerin yapılması planlanıyor. Bu kapsamda, Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeler, IŞİD tehdidi, sınır boyundaki hareketlilik masaya yatırılacak. TSK'nın ihtiyaçları değerlendirilerek, muhtemel gelişmelere göre beyin fırtınası yapılacak. Çözüm Süreci'nde askeri açıdan gelinen nokta ve riskler de gündemde olacak. 'Çözüm Yasası'nda TSK'nın üstleneceği roller, nasıl bir strateji izleneceği de YAŞ'ta değerlendirilecek. Terfi ve emeklilik durumları görüşülürken, çeşitli davalardan dolayı tutuklanan ve daha sonra serbest kalan bazı komutanların dosyalarının da değerlendirilmesi bekleniyor. Yeniden yargılama kararının çıktığı 'Balyoz' başta olmak üzere, 28 Şubat, Askeri Casusluk gibi davalar nedeniyle bazı askerler YAŞ toplantılarında 'terfi' edememişlerdi. Davalarından beraat eden veya haklarında yeniden yargılama kararı çıkan komutanlarla ilgili YAŞ'ta nasıl bir karar alınacağı merak konusu.

Çankaya'ya çıkarsa...

YAŞ'a başkanlık edecek Başbakan Erdoğan, 10 Ağustos'taki Köşk Seçimi'nde 'Cumhurbaşkanı' olmak için yarışacak. Eğer Erdoğan, seçimi kazanırsa, 4-5-6 Ağustos'taki toplantılara son kez başkanlık etmiş olacak. Erdoğan, bu durumda, 30 Ağustos'taki Zafer Bayramı resepsiyonuna 'Cumhurbaşkanı' ve 'Başkomutan' sıfatlarıyla evsahipliği yapacak. Son kez YAŞ kararlarını onaylayacak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, toplantılardan çıkan kararlara herhangi bir itirazının olup olmayacağı da merak konusu.

Paralel Yapı tasfiyesi de masaya gelecek

Başbakan Erdoğan ve hükümetin en önemli gündem başlıklarından biri haline gelen 'Paralel Yapı'yla mücadelenin de YAŞ'ta değerlendirilmesi bekleniyor. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne (MGSB) gireceği belirtilen mücadele kapsamında, TSK içerisinde uzantıların olup olmadığının YAŞ'ta gündeme gelebileceği kaydediliyor. YAŞ toplantılarında, 'disiplin' konuları da değerlendiriliyor. Bu nedenle, bazı personelin durumlarının masaya yatırılabileceği kaydediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber