Meslek lisesine giren öğrenci bir yıl sonra tekrar okul arayacak

Bu yıl meslek liselerinin tümünün adı 'Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' oldu. Öğrenciler alan tercihi olmadan bir liseye yerleşecek, bir yıl sonra hangi alanda okuyacağına TEOG puanı ve 9. sınıf notlarına göre karar verilecek.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 05 Ağustos 2014 14:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Meslek lisesine giren öğrenci bir yıl sonra tekrar okul arayacak

nin tümünün adı 'Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' oldu. Öğrenciler alan tercihi olmadan bir liseye yerleşecek, bir yıl sonra hangi alanda okuyacağına TEOG puanı ve 9. sınıf notlarına göre karar verilecek. Öğrenci bir yıl sonra kendine yeni bir okul bulmak zorunda kalacak.

Temel Eğitimden Ortaöğretim Geçiş Sistemi'nin (TEOG) yerleştirmeleri için tercih listesi hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de hepsinin adına "Anadolu" ibaresi getirilen mesleki ve teknik liseler olacak. Bu liselere yerleşen çocuğunuzun hangi mesleki ve teknik alanda okuyacağına siz karar veremeyeceksiniz. Çocuğunuz 10. sınıfa geçtiğinde "yeterliliklerine ve puanına göre" hangi alanda okuyacağı belirlenecek. Ancak bu alan belirlemenin kuralları tam net değil.

TEOG yerleştirilmelerinde henüz dikkat çekmeyen, gözden kaçan çok önemli bir nokta var. O da mesleki ve teknik Anadolu liselerine yerleştirilecek öğrencilerle ilgili. Çünkü denizcilik, otelcilik, adalet, çocuk gelişimi, endüstri gibi çeşitli alanlarda öğrenim veren bu okullarda alan ve dala yerleştirmeler bu yıl yapılmayacak.

ALAN BİLİNMİYOR

MEB, geçen yıl bir karar aldı. Daha önce 62 olan alan sayısını 52'ye, 225 olan dal sayısını da 204'e indirdi. Ancak değişiklik bununla sınırlı değil. Bu okullara yerleşecek tüm öğrenciler 9. sınıfta mesleki ve teknik dersler almayacak. Tıpkı diğer liselerde olduğu gibi sadece "ortak" dersleri okuyacak. Bu yıl bu liselerden birine yerleşen öğrenci de gelecek yıl hangi alanda okuyacağını bir yıl boyunca bilmeyecek. Karar da ne kendisinin ne de ailesinin olacak. Yerleştirme puanına göre tercih listesinde yer alan bir mesleki ve teknik Anadolu lisesine yerleşen öğrencinin gelecek yıl hangi alanda okuyacağına nasıl karar verileceğini bakın bakanlık nasıl açıklıyor: "Yerleştirmeye Esas Puan'a (YEP) göre öğrenci alan tüm resmi ve özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde kayıtlar Anadolu Meslek Lisesi Programı'na alan tercihi olmaksızın yapılacaktır. 10'uncu sınıfta alana geçiş işlemleri öğrencinin YEP, 9'uncu Sınıf Yılsonu Başarı Puanı ile özel yetenek, beden yeterliliği, mülakat gibi alana geçiş koşulları dikkate alınarak yapılacaktır. 9'uncu sınıfın sonunda Anadolu Teknik Programı'na geçiş şartları, 2014-2015 eğitim öğretim yılında ilgili genel müdürlük tarafından ayrıca açıklanacaktır."

BİR YIL SONRA SEÇECEK

Bu açıklamanın anlamı şu: Çocuğunuz bu yıl bir mesleki ve teknik liseye yerleşecek. Okulun okuttuğu dallar arasında örneğin denizcilik olabilir, siz de çocuğunuzun bu eğitimi almasını isteyebilirsiniz ancak bunun garantisi yok. Çünkü 9. sınıf sonunda başka bir okula başka alanda okumak üzere gönderilebilir. Bu yönlendirmede bu yıl girdiği TEOG sınavlarıyla oluşturulan puana ve 9. sınıf notlarına bakılacak. Sonra da okumak istediği alanın gerektirdiği özel yetenek, mülakat ve beden yeterliliği gibi alanlardan sınava alınacak. Ardından bu puan da dikkate alınarak ne okuyacağı belirlenecek. Ancak bakanlık bu belirlemenin nasıl olacağını, TEOG'un ya da okul notlarının nasıl etkileyeceğini, yeni bir tercih listesi hazırlamak zorunda kalınıp kalınmayacağını henüz açıklamadı.

'KURALLAR BELLİ DEĞİL'

Eğitim-İş Genel Merkezi Özlük Hukuk Komisyonu üyesi Maksut Balmuk: "Geçmiş yıllarda öğrenci sınavla bir meslek lisesine yerleştiğinde alanı belli idi. Örneğin Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'ne yerleşen öğrenci 9-10-11-12. sınıfta okuyacağı alanı biliyordu. 'Yiyecek İçecek' alanını seçtiyse mezun olana dek bu alanda okuyordu. Şimdi tüm meslek liselerinde alan tercihi kaldırıldı. Okulların adı da kaldırıldı zaten. Okullarda tür yazmıyor. Örneğin, Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nin yeni adı Vehbi Koç Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Bu yılki değişiklikle bu okula yerleşirseniz 'Kazandım, turizm okuyacağım' diyemezsiniz. Siz turizm, sağlık ya da denizcilik lisesine değil, 'meslek lisesi'ne yerleştiniz. 10. sınıfa geldiğinizde alanınız belli olacak. Fakat 10. sınıfta bu okulda mı olacaksınız bu belli değil. Hangi alanda okuyacağınız 10. sınıfta belli olacak ve okulunuz değişebilecek. Bakanlık aileleri bu konuda bilgilendirmeli ve çocuklarının 10. sınıfta okullarının değişebileceğini söylemeli. Kurallarını anlatmalı."

SANAT VE SPOR LİSELERİ KALDI

Sanat ve spor liseleri bu uygulamanın dışında. Bu okullar geçen yıl olduğu gibi yine kendi düzenledikleri yetenek sınavlarıyla öğrencilerini alıyor. Bu okullara yerleşen öğrenciler daha sonraki yıllarda yerleştirme puanıyla öğrenci alan Anadolu, fen, sosyal bilimler gibi liselere geçmek istediklerinde gitmek istedikleri okulun taban puanına göre nakil işlemi yapabilecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber