Çocuk geline nikah kıyan imama hapis cezası

Çocuk gelin ihbar etti, nikahı kıyan imam hapis cezası aldı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 06 Ağustos 2014 10:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Çocuk geline nikah kıyan imama hapis cezası

Ahmet YUKUŞ

Bitlis'in Adilcevaz İlçesi'nde yaşayan 16 yaşındaki R.D., 12 bin lira karşılığında M.E.D. (17) ile dini nikahla zorla evlendirildiği iddiasıyla kaymakamlığa başvururak şikayetçi oldu. 'Nikahı kıymadım' diyen imam Mehmet I.'ya 2 ay hapis cezası verildi ve görevden uzaklaştırıldı.

Bitlis'in Adilceva İlçesi'ne bağlı Kavuştuk Köyü'nde yaşayan R.D. (16) isimli kız çocuğu, geçen yıl İlçe Kaymakamı Özer Özbek'e sığınarak, 12 bin lira başlık parası karşılığında aynı köyde yaşayan M.E.D. (17) ile zorla evlendirildiğini söyledi ve şikayetçi oldu. R.D. ifadesinde "İradem dışında beni 12 bin liraya satıp imam nikahıyla evlendirdiler. Okumak istiyorum, beni kurtarın "dedi.

İMAM GÖREVDEN ALINDI

Adilcevaz Kaymakamı Özer Özbek, para karşılığı küçük kızın evlendirilmesi olayına el koydu. Küçük kız, yetiştirme yurdunda koruma altına alınırken, Adilcevaz Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Kaymakam Özbek'in talimatı ile dini nikah kıyan köy imamı Mehmet I., Devlet Memurları Kanunu'nun 137. maddesi gereğince "görevini kötüye kullanmak" suçundan görevden uzaklaştırıldı. Yurtta 3 gün tutulan R.D. ailesi ile görüştükten sonra kendi rızasıyla evine gitmek istediğini söyleyince ailesine teslim edildi. Baba, N.D. ise kızının gerçek yaşının 18 olduğunu ve kendi rızası ile evlendirdiklerini öne sürdü.

HAPİS CEZASI PARAYA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

15 yıllık din görevlisi Mehmet I. hakkında "Evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren belgeyi görmeden bir evlenme için dinsel tören yapma" suçundan 2 aydan 6 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. Adilcevaz Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya katılan imam Mehmet I. çiftin nikahını kıymadığını söyledi. Yargılama sonucunda imama verilen 2 ay hapis cezasını, sabıkasız oluşu nedeniyle 1 ay 20 güne indiren mahkeme, bu cezayı da 1300 lira para cezasına çevirdi. Yargıtay'ın yerel mahkemenin bu kararı onaması durumunda karar çocuk gelinlere kıyılan nikahlar için emsal oluşturacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber