'Aspirinin bir faydası daha ortaya çıktı'

İngiliz bilim adamlarının yeni bir iddiasına göre aspirin 20 yıl gibi bir sürede sadece İngiltere'de 130 bin insanın hayatını kurtarabilir.

Haber Giriş : 06 Ağustos 2014 22:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
'Aspirinin bir faydası daha ortaya çıktı'

Uzmanlara göre günde bir aspirin tüketmek orta yaşlı insanların kanser riskini ciddi oranda düşürebilir. 50 ile 65 yaşları arasındaki insanlar 10 yıllık süreçte her gün bir aspirin alırsa daha sonra almayı bıraksa bile faydasını göstermeye devam edebilir. Londra'daki Queen Mary Üniversitesi kanser önleme merkezi profesörü Jack Cuzick'in başkanlık ettiği araştırmada 75 mg'lık düşük dozajda tabletlerin 50-65 yaş arasındaki insanlarda faydalı olduğu sonucuna varıldı.

Cuzick "Aspirin kanseri önlemek için, sigara ve obeziteyi azaltmaktan sonra atabileceğimiz en önemli adım ve muhtemelen çok daha basit bir adım olacaktır."

Ağrı kesici ve enflamasyon yani iltihabı azaltmak için üretilen aspirin bir yüzyıldan fazladır kullanılıyor ve en önemli icatlardan biri sayılıyor. Kalp hastalığı, inme riskini azalttığı uzun zamandır bilinen bir gerçek. Aspirinin bugüne kadar bulunmuş tek yan etkisi ise mideye.

Araştırma, İngilizlerin önemli gazetesi The Guardian'da birinci manşet olarak yayınlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber