250 bin liralık evimin olması, memur olurken sorun oluşturur mu?

Bir adayın memur olurken üzerinde 250 bin liralık ev olmasının bir zararı var mıdır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Ağustos 2014 00:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
250 bin liralık evimin olması, memur olurken sorun oluşturur mu?

SORU: KPSS puanım çok iyi geldi. Allah'ın izniyle memur olacağım. Yalnız benim üzerimde 250.000 TL değerinde taşınır ve taşınmaz mal (arsa ve ev) var. Şimdi mal bildiriminde bulunurken bunların hepsini yazacağım. Ama bundan ötürü herhangi bir haktan yoksun bırakırlar mı beni? Maaş ta olsun, lojman da olsun ya da verdiği bir yardımda olsun sıkıntı olur mu? Bir de ben üzerime sürekli para yatırıyorum. Bunu mal bildiriminde sürekli belirtecek miyim? Yani maaşın 5 katından fazla olan paraya hep para ekleyeceğim.

CEVAP:

657 sayılı Kanunun 14. maddesine göre, Devlet memurları, "kendileriyle, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları hakkında" mal bildirimi vermekle yükümlüdür. Mal bildirimini süresi içinde vermeyenlere 657 sayılı Kanunun 125. maddesi gereğince kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmektedir. Bu nedenle memuriyete girerken mal bildirimi vereceksiniz ve bunu sonu (0) ve (5) ile biten yıların en geç şubat ayı sonuna kadar yenileyeceksiniz.

Ayrıca memurun aldığı net maaşın 5 katından fazla tutardaki yeni mal varlıkları da 1 ay içinde beyan edilir. Dolayısıyla hesabınıza her ay yatırdığınız para bir süre sonra net maaşınızın 5 katından fazla olsa dahi beyan etme zorunluluğunuz yoktur.

Mal Bildiriminin usul ve esasları ise 3628 sayılı Kanunla belirlenmiştir. Ayrıca, bu Kanun çerçevesinde çıkarılan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik hangi hallerde ek mal beyanında bulunulması gerektiği ile diğer hususları düzenlemiştir. Bu Yönetmeliğe bakmanızı öneririz.

Yine 3628 sayılı Kanunun dikkat çeken maddesi şu şekildedir:

"Madde 4 - Kanuna veya genel ahlaka uygun olarak sağlandığı ispat edilmeyen mallar veya ilgilinin sosyal yaşantısı bakımından geliriyle uygun olduğu kabul edilemeyecek harcamalar şeklinde ortaya çıkan artışlar, bu Kanunun uygulanmasında haksız mal edinme sayılır."

Bu maddeye göre, sahibi olduğunuz malların sosyal yaşantınızla uyumlu olması gerekmektedir. Aksi halde mal varlığınız soruşturma konusu olabilir.

Diğer taraftan, 250 bin lira değerinde bir malvarlığına sahip olmanız, maaşınızın düşük veya yüksek olmasına yol açmaz. Sadece lojman açısından eksi puan alırsınız. Lojman tahsisi sırasında bazı kriterlere göre + puan, bazı kriterlere göre - puan verilmektedir. Çalışacağınız yerde lojman varsa ve eviniz bu lojmanın bulunduğu belediyenin sınırları içindeyse, her sahibi olduğunuz ev için -15 puan, belediyenin sınırları dışındaysa -10 puan alırsınız. Bunun dışında, 250 bin lira değerinde bir malvarlığınızın olmasının diğer hiçbir özlük hakkınıza olumsuz etkisi olmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber