Milli sporculara 'sınavsız öğretmenlik' teklifi kabul görmedi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Haziran 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, başarılı sporcuya ödül yönetmeliğiyle sahip çıktıklarını belirterek, ''Avrupa ve dünya şampiyonu olanlara adeta bir servet veriyoruz. Kimse inkar edemez'' dedi.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek ve 17 milletvekilinin verdiği Devlet Memurları Kanunu'na Ek Madde Eklenmesine İlişkin Kanun Teklifi'ni ele aldı.

Türkiye'yi uluslararası yarışmalarda temsil ederek milli sporcu unvanını kazanan beden eğitimi ve spor bölümü mezunlarının KPSS'ye girmeden beden eğitimi öğretmeni olarak atanmalarını öngören teklif, görüşmelerin ardından kabul edilmeyerek gündemden çıkarıldı.

Şahin, teklif üzerindeki konuşmasında, Anayasa'da ''Devlet başarılı sporcuları korur'' ifadesinin yer aldığına işaret ederek, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün, başarılı sporcuları koruyan düzenlemeler yaptığını söyledi. Şahin, buna, olimpiyat şampiyonu olanlar ile iki kez dünya şampiyonluğu kazanan sporcuların spor müşaviri olarak değerlendirilmesini örnek gösterdi.

Şimşek'in teklifinde ''milli olmuş'' ibaresinin yer aldığına işaret eden Şahin, ''Hasbelkader bir kez milli olmuşsa, katıldığı uluslararası şampiyonada sonuncu da olsa bu haktan yararlanacak. Bu, büyük haksızlığa yol açar'' dedi.

Şahin, beden eğitimi ve spor bölümü mezunlarının, sınavsız beden eğitimi öğretmeni olarak atanmalarını, başarılı sporcu kriterine göre tayin etmeleri gerektiğini ifade etti.

-''AYRICALIK''-

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün hazırladığı öneriyi dile getiren Şahin, olimpiyat, UNIVERSIAD ve Akdeniz Oyunlarında, büyükler kategorisinde dünya veya Avrupa Şampiyonasında ilk 3 dereceye girenlerin, takım sporlarında görev alanların en az 10 kez Türkiye'yi  temsil edecek milli sporcu belgesi alanların, istemeleri halinde spor müşaviri veya sınavsız beden eğitimi öğretmeni olmalarının  öngörüldüğünü kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci de milli sporcuların, sınavsız beden eğitimi öğretmeni istihdamının, sporculara ayrıcalık anlamına gelebileceğini belirterek, ''Aynı zamanda bütün milli forma giymiş sporcular için eşitsizlik meydana getirecektir.

Beden eğitimi yüksekokulları, hükümsüz hale gelecektir. Beden eğitimi öğretmenliği, milli sporcuların istihdam alanı olacaktır'' diye
konuştu.

-KPSS'DE EK PUAN VERİLMESİ ÖNERİSİ-

Teklif sahibi CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek de öğrencilerin, spor nedeniyle derslerini ihmal edebildiğini dile getirdi. Şimşek, bir ebeveyn olarak beden eğitimi mezunu ve milli forma giyen öğretmenin ders vermesinin, kendisini mutlu edeceğini dile getirdi.

Teklife Balkan oyunlarının da eklenebileceğini ifade eden Şimşek, spor okullarından mezun olan öğrencilere KPSS'de ek puan verilebileceğini belirtti. Ailelerle de görüştüğünü anlatan Şimşek, ailelerin, çocukları için ''Spor bitince ne yapacaksın, ortada kalacaksın'' şeklinde kaygılarının da bulunduğunu kaydetti.

Şimşek, ülkenin tanıtımında sporun önemine işaret ederek, ''Biz Romanya'yı Nadya ile tanıdık'' dedi. Şimşek, her branşta başarılı sporcu yetiştirilemediğini, bunların da dikkate alınması gerektiğini belirterek, beden eğitimi ve spor okullarından mezun olanların mağduriyetinin bir an önce giderilmesini istedi.

'KIŞIN SINIFTA FIKRA ANLATIYOR''

Bunun üzerine Bakan Şahin, başarılı sporcuları koruduklarını, 2-3 bin cumhuriyet altını ile ödüllendirdiklerini belirterek, ''Başarılı sporcuya ödül yönetmeliği ile sahip çıkıyoruz. Avrupa ve dünya şampiyonu olanlara adeta bir servet de veriyoruz. Kimse inkar edemez'' dedi.

CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın, okullardaki beden eğitimi derslerinin sayısının azaltılmaması gerektiği yönündeki sözleri üzerine ise Şahin, böyle bir kararın olmadığını bildirdi.

Şahin, başarılı sporcunun, okullarda beden eğitimi dersleriyle ortaya çıkamayacağını, okulları spor klüpleri olarak değerlendirmeleri
gerektiğini vurguladı.

Spor salonu olmayan okullara işaret eden Şahin, ''Okulda spor salonu olmayınca kışın beden eğitimi öğretmeni geliyor, sınıfta fıkra anlatıyor. Önce salonu olmayan okulları salona kavuşturmalıyız.
Okullarımızı spor salonlarına kavuşturursak, arkası gelir'' dedi.

Görüşmelerin ardından Komisyon Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Tayyar Altıkulaç, Komisyonun, teklifi ilkesel olarak kabul ettiğini, ancak konunun kamu personeli sınavına yönelik ilgili yönetmelikte yapılacak değişikliklerle çözülebileceği belirtti. Daha sonra teklifin gündemden çıkarılması, oylanarak kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber