Sebze meyve fiyatlarına kuraklık etkisi

İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Doğan: "Taze fasulye, börülce, barbunya, bamya gibi sebzeler ile tüm meyve türlerinde artış var"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ağustos 2014 11:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Sebze meyve fiyatlarına kuraklık etkisi

ALİ RIZA KARASU - Ülke genelinde yaşanan kuraklık, tarım ürünleri fiyatını etkiledi. Yaş sebze meyvenin büyük bölümü, geçen yılın aynı dönemine göre yarı yarıya arttı.

Sebze ürünleri arasında en fazla fiyat artışı taze fasulye, barbunya, börülce, bamya gibi fazla sulama gerektiren ürünlerde yaşanıyor.

Meyvede ise ağaçların çiçeklenme döneminde yaşanan don, ciddi rekolte kaybına neden oldu. Malatya kaysısı, sebze halinde 12 liradan alıcı bulurken, şeftali, armut, erik, elma gibi meyvelerde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 ile yüzde 100 arasında daha pahalıya satılıyor.

-"Fiyatları arz talep dengesi belirliyor"

İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Orhan Doğan, hal fiyatlarının arz talep dengesine göre değiştiğini söyledi.

Bugün ucuz olan bir ününün yarın daha pahalıya satılabildiğini belirten Doğan, halde soğan, patates gibi ürünlerin geçen seneye göre hemen hemen aynı olduğunu kaydederek, "Taze fasulye, börülce, barbunya, bamya gibi sebzeler ile tüm meyve türlerinde artış yaşanıyor" dedi.

Yaş sebzelerin kuraklığın yanı sıra aşırı sıcaklardan da etkilendiğini aktaran Doğan, taze fasulye, börülce, barbunya gibi ürünlerin sıcaktan etkilendiğini vurguladı.

Ürün yetersizliğinin fiyat istikrarsızlığını beraberinde getirdiğini kaydeden Doğan, şöyle konuştu:

"Hallerin kuruluş amacı sebze meyveyi kayıt altına almak ve fiyat dengesini oluşturmak. Ürünün tamamı hale gelmediği için aynı üründe fiyat farklılıkları oluşuyor. Pazar yerinde 1 liraya satılan ürün, başka pazarlarda 2-3 liraya pazarlanabiliyor."

-Karpuzun yerini şeftali aldı

Doğan, sıcak yaz günlerinin meyvesi karpuzun "kabak aşılı" olması nedeniyle tüketiminin azaldığını, bunun yerine şeftalinin tercih edildiğini anlattı.

Limon dışında fiyatı en fazla artan ürünlerden birinin sarımsak olduğunu dile getiren Doğan, geçen yıl 12 Ağustos'ta 2 lira olan limonun kilosunun 7 liraya çıktığını, 6 lira olan sarımsağın ise 11 liraya yükseldiğini bildirdi.

-"Meyvelerin tamamında fiyat artışı var"

İzmir Sebze ve Meyve Halinde komisyonculuk yapan Cemal Sincar ise "Meyve az olduğu için bahçede pahalı. Buraya gelinceye kadar bir maliyet biniyor. Bu da tüketiciye yansıyor" dedi.

İzmir Sebze Meyve Halinde bazı ürünlerin fiyat karşılaştırmaları

Ürün

12 Ağustos 2013

12 Ağustos 2014

Bamya

5,5

7

Fasulye çalı

3,3

4,8

Fasulye Barbun

3,2

4,8

Fasulye Ayşe

2,2

5

Armut

2

3

Elma

2,5

3

Erik Anjelika

1,5

3,5

Kaysı Malatya

5

12

Liman

2

7

Sarımsak

6

11

Şeftali

2

3,3

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber