DİSK ve KESK hakkındaki 1 Mayıs soruşturması

DİSK Genel Başkanı Beko: - "Savcı halkı suç işlemeye teşvik etmekten ifademizi almak üzere bizi çağırdı. Bugün aslında biz yargılanmıyoruz. Bugün yargılanan 1 Mayıs'tır"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2014 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DİSK ve KESK hakkındaki 1 Mayıs soruşturması

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs 2014'te yaptıkları çağrı nedeniyle "halkı suç işlemeye teşvik etmek" suçundan haklarında soruşturma yürütüldüğünü belirterek, "Bugün aslında biz yargılanmıyoruz. Bugün yargılanan 1 Mayıs'tır" dedi.

Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü tarafından 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nundaki "halkı suç işlemeye teşvik" etmek suçundan yürütülen soruşturma kapsamında ifade vermek için Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne geldi.

Adliye önünde basın açıklaması yapan Beko, 1 Mayıs'ta Taksim alanına çıkmak istediklerini, ancak izin verilmediğini, yürüyüşe geçmeden de TOMA'larla müdahale edildiğini anlattı.

Çıkan olaylarda insanların gözaltına alındığını, yüzlerce kişinin hastaneye kaldırıldığını aktaran Beko, şöyle devam etti:

"Bu devlet terörü sonrasında, savcı halkı suç işlemeye teşvik etmekten ifademizi almak üzere bizi çağırdı. Bugün aslında biz yargılanmıyoruz. Bugün yargılanan 1 Mayıs'tır. Dünyanın hiçbir yerinde 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü yargılanmamıştır. Biz 1 Mayıslarla yargılanacaksak, ifade vereceksek bu bizim için onurdur. 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayıncaya kadar bizim mücadelemiz devam edecektir. Bu bir inat değil. 1 Mayıs'ı İstanbul'da kutlayacaksak bunun adresi kesinlikle Taksim'dir."

Beko, 1 Mayıs kutlamalarında polisin müdahale etmemesi gerektiğini ifade ederek, "Bundan sonraki 1 Mayıslarda devlet, polis müdahale etmezse, polis 1 Mayıs 2014'te olduğu gibi provokasyon yaratmazsa, torbalarına taşları doldurup bizlere fırlatmazsa, işçiler denetimli ve disiplinli bir şekilde kutlamalarını gerçekleştireceklerdir" dedi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de 2008 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına rağmen "fiili sıkıyönetim" ilan edilerek 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının engellendiğini belirterek, "Burada yargılanması gereken otoriter, yasakçı zihniyet olmalıdır. Keyfi hukuksuzluğa son verilmelidir" diye konuştu.

Özgen, 1 Mayıs'ta devlet terörü yaşandığını savunarak, yetkililer hakkında kendilerinin de suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

CHP Milletvekili Süleyman Çelebi'nin de katıldığı açıklamanın ardından Beko, Özgen ve Çerkezoğlu avukatlarıyla birlikte ifade vermek üzere savcılık katına çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber