Eş durumu naklinde asta/üste bakılmayacak

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle tayinlerini düzenleyen yönetmeliğin, "eş durumundan tayin" maddelerinde değişiklik yapıldı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Ağustos 2014 14:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eş durumu naklinde asta/üste bakılmayacak

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik, 16 Ağustos 2014 tarihi itibariyle değişti. Tıklayınız.

DEĞERLENDİRME

KURUM İÇİNDE TAYİNDE AST ÜST'E GÖRE YER DEĞİŞTİRİR DÜZENLEMESİ KALDIRILDI

Önceki düzenlemeye göre, eşler aynı kurum personeli ise, ast durumunda bulunanın yeri üste göre değiştirilmek zorundaydı. Ancak, ast/üstün ne demek olduğu çok tartışmalı ve problemli oluyordu. Yeni düzenleme ise şu şekildedir: Eşler aynı kurum personeli ise, eşler kurumun daha fazla hizmet ihtiyacı duyduğu yerde birleştirilecektir.

FARKLI KURUMLAR ARASINDA TAYİNDE UNVAN VE KADROYA BAKILMAYACAK

Yine, yer değiştirme yönetmeliğinin önceki düzenlemesinde, eşler farklı kurumlarda çalışıyor ise, kimin kime göre nakil olacağı konusunda, unvan, kadro ve göreve bakılmaktaydı. Bu düzenleme de kaldırılmıştır. Yeni düzenlemeye göre, eşlerin farklı kurumda çalışıyor olması halinde kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanmak suretiyle her iki kurumun da öncelikli hizmet ihtiyacının bulunduğu yere atama yapılacaktır.

ARTIK EŞ ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞIYOR OLSA DA NAKİL YAPILABİLECEK

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik, yer değiştirme işlemlerinde uygulanan genel çerçeve yönetmeliktir. Bunun bir alt mevzuat düzenlemesi, kurumsal yönetmeliklerdir. Bugüne kadar, genel çerçeve yönetmelikte yer almamasına rağmen bazı kurumlar eşi, özel sektörde çalışanlara da nakil hakkı vermişti. MEB bunlardan birisiydi. Bu yeni düzenlemeyle, genel çerçeve yönetmelikte yer alan "diğer eşin de memur olarak çalışıyor olması" şartı kaldırılmıştır. Yani, memur, özel sektördeki eşi 3 yıl sosyal güvenlik primi ödemiş ise, o yere nakil isteyebilecektir. 3 yıllık sosyal güvenlik priminin aynı yerde yatırılmış olması gerekmektedir.



Yönetmeliğin eski ve yeni maddeleri şu şekildedir:

YENİ

"Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği

MADDE 14- Aile birliği mazeretine dayanarak yer değişikliği memurun;

a) Kamu personeli olan eşinin, kurum içi yer değiştirme suretiyle atanma imkanının olmaması veya mevzuatı uyarınca eşin zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması durumunda bu kapsamdaki eşin bulunduğu yere,

b) Eşlerin her ikisinin de aynı kurumda çalışıyor olması halinde, kurumun daha fazla hizmet ihtiyacı duyduğu yere,

c) Eşlerin farklı kurumda çalışıyor olması halinde kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanmak suretiyle her iki kurumun da öncelikli hizmet ihtiyacının bulunduğu yere,

d) Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere,

e) Milletvekili, belediye başkam, muhtar veya noter olan eşlerinin bulunduğu yere,

atanması suretiyle yapılabilir.

Aile birliği mazeretine dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunan memur, eşinin kamu kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak çalıştığına veya atanmayı talep ettiği yerde eşinin kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak halen çalıştığına ya da birinci fıkranın (e) bendinde sayılan görevlerde bulunduğuna ilişkin belgeyi kurumuna ibraz etmekle yükümlüdür. Ayrıca yer değiştirme başvurusuna, evlilik durumunu kanıtlayan belgenin de eklenmesi gerekir."

ESKİ

Madde 14 - (B) özür grubuna dayanarak memurun yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; eşinin Devlet Personel Dairesi Kurulması Hakkındaki 13/12/1960 tarih ve 160 sayılı Kanuna tabi bir kurumda memur statüsünde çalıştığını, görev yeri belgesi ve nüfus kağıdı örneği ile belgelendirmesi gerekir. Ayrıca, eşlerden birinin bağlı olduğu nüfus idaresinden alınacak evlilik durumunu kanıtlayan belgenin de eklenmesi gerekir.

Bu özür grubuna dayanarak yerleri değiştirilenler heryıl Ocak ayı içinde durumlarının devam ettiğini aynı şekilde alınmış belgelerle belgelendirirler.

Madde 9 - (1) Yer değiştirme suretiyle atanmalar, Devlet Memurlarının dengeli bir şekilde dağılımını sağlamak için öğrenimi, uzmanlığı, iş tecrübesi, mesleki bilgisi gibi özellikleri ile boş kadro durumu gözönünde bulundurularak kurumlarınca hazırlanan bir plan dahilinde yapılır.

(2) Yapılacak atamalarda; aile birimini muhafaza etmek bakımından, eş ve sağlık durumları ilgili kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak dikkate alınır.

(3) Aynı kurumda çalışıp da her ikisi de yer değiştirmeye tabi olan eşlerden ast durumunda olanın görev yeri üst durumda olana bağlı olarak değiştirilir.

(4) Farklı kurumlarda çalışıp da her ikisi de yer değiştirmeye tabi olan eşlerden unvan, kadro ve görev bakımından daha aşağıda bulunanın görev yeri yukarıda bulunana bağlı olarak değiştirilir.

(5) Aynı veya farklı kurumlarda çalışıp da eşlerden birinin yer değiştirmeye veya bu yönetmelik hükümlerine göre yer değiştirmeye tabi olmaması hallerinde, yer değiştirmeye tabi olmayan veya özel yönetmeliklerine göre yer değiştirmeye tabi olan eşin görev ve unvanı ile hizmetin özelliği dikkate alınır. Bu yönetmelik hükümlerine göre zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan memurun, memur olan eşinin yer değiştirme talebi öncelikle yerine getirilir.

(6) İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı, mülki idare amirliği hizmetleri sınıfı ve emniyet hizmetleri sınıfına giren memurlar, Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup subay ve astsubaylar, hakim ve savcılar ile bu Yönetmeliğin ek 1 inci maddesi kapsamına girenlerin görev süresiyle sınırlı olmak üzere, atandıkları yere, memur olan eşinin atanmasında mevzuatı uyarınca yürürlüğe konulan norm kadro sayılarına ilişkin hükümler uygulanmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber