'Adalet'te kuruş hesabı!

Ersan Şen'e kesilen 343 TL'lik hız cezasını iptal eden Sulh Ceza Mahkemesi kararını Asliye Ceza kaldırdı. Bunun üzerine Sulh Ceza hakimi bakanlıktan kanun yararına bozma istedi. Bakanlık 'ceza meblağı değerlendirmeye alınmayacak kadar az' dedi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Ağustos 2014 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Adalet'te kuruş hesabı!

DAMLA GÜLER

Ünlü avukat Prof. Dr. Ersan Şen'e hız yaptığı gerekçesiyle kesilen bir trafik cezası 2 mahkemeyi birbirine düşürdü. Başvuru sonucu 343 TL'lik trafik cezasını iptal eden Sulh Ceza Mahkemesi'nin iptal kararı, İstanbul Valiliği'nin itirazı sonucu Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kanuna aykırı şekilde kaldırılınca Sulh Ceza Mahkemesi hakimi Adalet Bakanlığı'na başvurarak kanun yararına bozma istedi. Bakanlık ise verilen cezanın "Değerlendirmeye imkan vermeyecek" kadar az olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Ersan Şen, aldığı 343 TL'lik "hız" cezasının haksız yere verildiği gerekçesiyle cezanın iptali için Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme de cezanın iptal edilmesine karar verdi. Kararın verilmesinin ardından İstanbul Valiliği Trafik Denetleme Kurumu da iptal kararının kaldırılması için Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Valiliğin itirazını değerlendiren Asliye Ceza Mahkemesi, Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği iptal kararını kaldırarak cezanın ödenmesine hükmetti. Ancak Asliye Ceza Mahkemesi, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 28/10 maddesinde belirtilen, "Üç bin Türk lirası dahil idari para cezalarına karşı başvuru üzerine verilen kararlar kesindir" hükmünü dikkate almadı.

Bakanlık miktarı az buldu

Kanun gereği 3 bin TL'nin altında olan para cezalarında mahkemenin verdiği iptal kararının başka bir mahkeme tarafından kaldıramayacağı açık olmasına rağmen verdiği iptal kararı kaldırılan Sulh Ceza Mahkemesi hakimi Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın hukuken geçersiz olduğunu belirten hakim kanun yararına bozma yolunun kullanılmasını talep etti. Ancak bakanlıktan gelen cevap Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği karardan daha büyük bir şok etkisi yarattı. Adalet Bakanlığı söz konusu olan 343 TL'lik para cezasının küçük bir meblağ olduğunu belirterek, "değerlendirilmesine imkan bulunmadığı" gerekçesiyle kanun yararına bozma yoluna gidilemeyeceğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi'ne gidecek

Adalet Bakanlığının bu kararla kendilerine, "Ortada hukuka aykırı bir tasarruf olsa da bu aykırılık büyük, önemli ve ciddi boyutta görülmediğinden, size hukuka aykırılığı kabullenmenizi ve içinize sindirmenizi tavsiye ediyoruz" dediğini söyleyen avukat Ersan Şen, Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini belirtti. Şen'in başına gelen bu olayı hakim, savcı ve avukatların kullandığı "adalet.org" sitesinde paylaşması ise bazı hakim ve savcılar tarafından, "1 kuruşluk zararın bile dikkate alındığı gün gerçek bir hukuk devleti oluruz" şeklinde yorumlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber