Başbakan'ı dinleyen 5 polise kıdem cezası

Erdoğan'ın dinlenmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada daha önce açığa alınan polisler için 16 ay, denetleme görevini yapmayan müdürlere 4 ay kıdem durdurma cezası istendi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Ağustos 2014 06:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Başbakan'ı dinleyen 5 polise kıdem cezası

Tolga Şardan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dinlenmesiyle ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin Ankara Emniyeti'nde yürüttükleri soruşturma kapsamında daha önce açığa alınan 5 polis için, '16 ay kıdem durduma' cezası istendi. Müfettişler, memurların, Erdoğan'ın Ahmet Özal'la yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili usulsüz işlem yapmalarına karşın, memurlarını denetlemedikleri iddia edilen amir ve müdürler için de 4 ay kıdem durdurma cezası talebinde bulundu.

Teknik dinlemeye düştü

Milliyet'in aldığı bilgiye göre, 17 ve 25 Aralık süreci sonrasında emniyet teşkilatında başlatılan denetleme ve soruşturmalar çerçevesinde Ankara Emniyeti'nde kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele birimlerine yönelik yürütülen müfettiş incelemeleri sırasında, Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ndeki bazı polislerin, usulsüz dinleme işlemi yaptıkları tespit edildi. Müfettişlerin incelemelerinde, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen adli soruşturmada, mahkeme kararıyla Özal'ın oğlu Ahmet Özal'ın telefonlarının dinlenmesi sırasında Özal ile Başbakan Erdoğan'ın yaptığı görüşme teknik dinlemeye düştü.

İmha edilmedi

Suç unsuru bulunmayan söz konusu telefon görüşmesinin imha edilmesi gerekirken, yasal uygulamaya aykırı biçimde, 'bilgi notu' haline getirilerek arşive alındığı anlaşıldı. Müfettişlerin bu tespitinin ardından yaşadışı telefon dinleme işlemine adı karışan 5 polisle ilgili hem adli hem de idari soruşturma başlatıldı. Adli soruşturma çerçevesinde geçen hafta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameyle polis memurları Harun A., Mehmet G., komiser yardımcısı Yasin Ç., komiser Ömer A. ve başkomiser Durak Y. hakkında adli soruşturmanın yanı sıra idari soruşturma başlatıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, müfettişlerin ön iceleme raporu doğrultusunda soruşturma izni vermesinin ardından polislerin ifadelerini alan müfettişler, hazırladıkları raporda, polislerin 16 ay kıdem durdurma cezasıyla cezalandırılmalarını talep etti. İdari soruşturma çerçevesinde açığa alınan polislerin yanı sıra yapılan işlemle ilgili denetleme görevini yerine getirmedikleri gerekçesiyle şube müdürü, şube müdür yardımcısı ve teknik büro amiri hakkında da 4 ay kıdem durdurma cezası istendi.

Müfettiş raporunun ulaşmasının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü Disiplin Kurulu, söz konusu memur, amir ve müdürlerin dosyasını görüşüp karara bağlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber