Yargıtay, CHP'nin başvurusunu reddetti

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Başbakanlık görevinden ayrılıp ayrılmaması gerektiği konusunda tartışmalara Yargıtay Başsavcılığı son noktayı koydu. CHP'nin başvurusu üzerine değerlendime yapan başsavcılık konuya ilişkin kararını vererek CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'a gönderdi. Başsavcılık Atilla Kart'ın konu ile ilgili başvurusunu reddetti.

Haber Giriş : 20 Ağustos 2014 15:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yargıtay, CHP'nin başvurusunu reddetti

Al Jazeera'nin ulaştığı CHP milletvekili Atilla Kart, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunacağını belirtti.

'Parti ile ilişkisi kesilsin'

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın, kesin sonuçların açıklandığı 15 Ağustos'ta partisiyle ilişiğinin kesileceğini ve milletvekilliğinin sona ereceğini savunarakYargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurmuştu.

Kart, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na 12 Ağustos'ta yaptığı başvuruda, Anayasa 101. madde'ye göre Cumhurbaşkanı seçiminde oyların salt çoğunluğunu alan adayın Cumhurbaşkanı seçilmiş sayıldığını ve partisiyle ilişiğinin kesilmiş olacağını ve milletvekilliğinin sona ereceğini ifade etmişti.

Başvurusunda AKP'nin tüzüğü ve Siyasi Partiler Yasası gereğince en geç 10 gün içinde Genel Başkan Vekilini seçme zorunluluğu olduğunu anlatan Kart, seçilecek Genel Başkan Vekili'nin partiyi 45 gün içinde genel kongreye götürmesi gerektiğini ifade etmişti.Özbudun

Özbudun: AYM de reddeder

Kararı Al Jazeera'ye değerlendiren Anayasa Profesörü Ergun Özbudun şöyle konuştu.

'Siyasi partililer kanununa göre Yargıtay başsavcılığının yapacağı bir şey yoktu. Reddetmesi normal. Bu karar üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda da bulunamazlar. Bireysel başvuru yapılması için Anayasal Hakkın ihlal edilmiş olması gerekirdi. Bireysel başvuru koşulları oluşmayacağı için talep reddedilecektir. Başbakanın imzasından çıkan kararlara karşı idare mahkemelerine dava açılarak kararların iptal edilmesi istenebilir. Bu konuda da idare mahkemeleri talepler doğrultusunda kararını verecektir.'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 10 Ağustosta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 52 oy alarak seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresini tamamlayacağı 28 Ağustosta Köşke çıkacak.

Kaynak: Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber