Türkiye doğalgaz koridorunun kralı olacak!

Türkiye Avrupa'ya doğalgaz satmak isteyen Rusya ve İran için kilit ülke konumuna geldi.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 20 Ağustos 2014 18:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye doğalgaz koridorunun kralı olacak!

Hem Rusya hem de İran, doğalgazını Avrupa'ya Türkiye üzerinden satmanın planlarını yapıyor.

Rusya'dan doğalgaz alımına alternatif yaratmak isteyen Avrupa'nın rotasını İran'a çevirmesi geçen yıl rafa kaldırılan 15 milyar euroluk Nabucco Projesi için umut ışığı olmuştu.

Avrupa'nın doğalgaz için kapısını çalmasının ardından İran Petrol Bakan Yardımcısı Ali Majedi, bir dönem Avrupa gaz ihtiyacının büyük kısmını karşılamak amacıyla düğmeye basılan ve geçen yıl rafa kaldırılan Nabucco Projesi'ni tekrar gündeme getirmişti.

Şimdi de Rus basını, Rus doğalgazını Avrupa'ya ulaştıracak Güney Akım boru hattı projesinde Bulgaristan-Sırbistan-Macaristan-Slovenya rotasından vazgeçilerek, hattın İtalya ve Avusturya'ya Türkiye ve Yunanistan üzerinden ulaştırılabileceğini yazdı.

Pazartesi günü Rus Vzglyad gazetesinde yayımlanan Oleg Makarenko imzalı makalede, Bulgaristan'ın Güney Akım boru hattının inşaatını askıda tutması ihtimaline karşı Gazprom'un da bir 'B planı' bulunduğu iddia edildi.

Brüksel'in, boru hattı için Rusya ile imzaladıkları ikili anlaşmayı gözden geçirmemeleri halinde ihlal prosedürü başlatacaklarını açıklamasının ardından Sofya yönetimi, Güney Akım'ın inşaatını askıya almıştı.

Rusya daha önce, çok daha yüksek bir maliyet yaratacak olmasına rağmen Nabucco Projesi'nde yer alması nedeniyle Türkiye'yi projede saf dışı bırakma eğilimine girmiş ve Slav hattını projeye dahil ederek boru hattını uzatmayı tercih etmişti.

Avrupa Birliği ülkeleri ise Ruslara bağımlı bir doğalgaz tedarik hattı yerine Türkiye'nin içinde bulunduğu bir NABUCCO projesini de desteklemiş, öte yandan Türkiye'yi koridor olarak kullanacak bu projede Türkiye'yle eşit ortaklığa bir türlü yanaşmıyordu.

Fakat Ukrayna'da yaşananlar ve İran konusunda batı ülkelerinin yavaş yavaş politikalarını değiştirmeye başlamalarıyla Türkiye jeostratejik olarak Avrupa'ya ulaşacak enerji kaynakları için vazgeçilemeyecek ve en güvenli koridor haline dönüşüverdi.

MALİYETİ 30 MİLYAR EURO

Orjinal adı 'South Stream' olan Güney Akım Projesi, Karadeniz'in derinliği 2000 metreyi aşan tabanına döşenecek borularla Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya doğalgaz taşımayı amaçlıyordu. Rusya'nın en büyük doğalgaz şirketi Gazprom, Güney Akım'ın maliyetinin 30 milyar euro olacağını bunun 3.1 milyar eurosunu Bulgaristan'daki kısmının oluşturduğunu belirtmişti.

Boru hattının Türkiye'den geçmesi halinde deniz tabanına döşenecek borunun uzunluğu büyük ölçüde kısalacağından projenin maliyeti önemli oranda azalacağı tahmin ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber