Yasa dışı dinlemede, 11 polis tutuklandı

İzmir'de, "Yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 10 emniyet mensubundan 5'i daha tutuklandı. Böylece tutuklu sayısı 11'e yükseldi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2014 12:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Yasa dışı dinlemede, 11 polis tutuklandı

İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve savcılık sorgulamalarının ardından mahkemeye sevk edilen 32 emniyet mensubundan 10'u daha hakim karşısına çıktı. Şüphelilerden 5'i tutuklandı, 5'i ise "adli kontrol" hükmünden yararlandırılarak serbest bırakıldı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, "çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasa dışı dinlenildiği" iddialarına ilişkin başlattığı soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan 32 emniyet mensubu, savcılık sorgularının tamamlanmasının ardından "tutuklanmaları" istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Nöbetçi mahkemede, 22 şüphelinin ardından hakim tarafından ifadeleri alınan üçüncü gruptaki 10 emniyet mensubundan eski İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı, eski Organize Suçlarla Mücadele Müdür Yardımcısı Taner Aydın, 3. sınıf emnilet müdürü Memduh T, komiser Edip Ç, ve Tarkan K, tutuklandı. 5'i ise "adli kontrol" hükmünden yararlandırılarak serbest bırakıldı.

Böylece, dünden bu yana hakim karşına çıkan 32 şüpheliden tutuklananların sayısı 11'e, serbest bırakılanların sayısı ise 21'e yükseldi. Bu arada, serbest bırakılan emniyet mensupları, adliye önünde bekleyen yakınlarınca alkışlarla karşılandı.

İtiraz edeceğiz

Sanık avukatlarından Ali Aksoy, İzmir Adliyesi önünde gazetecilere açıklamasında, "Tutuklama kararlarına itiraz edeceğiz" dedi.

İzmir'de birilerinin değil milletin savcılarının görev yapması gerektiğini savunan Aksoy, "Kararlar hukuksuz. Hiçbirinin sicilinde idari soruşturma bile yok. Bunları şikayet edenler El-Kaide terör örgütü ve uyuşturucu kaçakçılarıdır" dedi.

Nöbetçi mahkemede dün hakim tarafından ifadeleri alınan iki gruptaki 22 şüpheliden, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, komiser Kürşat Şenol Y. Burak Cemal Y. ve Hamza D, emniyet amiri Haldun Ç. ve komiser Talha Ü. tutuklanmış, 16 kişi ise "adli kontrol" hükmünden yararlandırılarak serbest bırakılmıştı.


İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve savcılık sorgulamalarının ardından nöbetçi mahkemeye sevk edilen 32 emniyet mensubundan 10'u daha hakim karşısına çıktı. Şüphelilerden 2'si tutuklandı, 8'i ise "adli kontrol" hükmünden yararlandırılarak serbest bırakıldı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, "çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasa dışı dinlenildiği" iddialarına ilişkin başlattığı soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan 32 emniyet mensubu, savcılık sorgularının tamamlanmasının ardından "tutuklanmaları" istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Nöbetçi mahkemede, 12 şüphelinin ardından hakim tarafından ifadeleri alınan ikinci gruptaki 10 şüpheliden, emniyet amiri Haldun Ç. ve komiser Talha Ü. tutuklandı, 8'i ise "adli kontrol" hükmünden yararlandırılarak serbest bırakıldı.

6 tutuklama

Böylece, hakim karşına çıkan 22 şüpheliden tutuklananların sayısı 6'ya, serbest bırakılanların sayısı ise 16'ya yükseldi.

Son grupta yer alan 10 şüphelinin ise ifadelerinin alınmasına devam edildiği bildirildi.

Bu arada, serbest bırakılan emniyet mensupları, adliye önünde bekleyen bazı kişilerce alkışlarla karşılandı. Emniyet mensubu Ramazan M, çıkışta eşine sarıldı, gazetecilere ise ''Alnımız açık, başımız dik'' dedi.

Öte yandan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakup Saygılı, haklarında işlem yapılan söz konusu emniyet mensuplarına destek vermek amacıyla gece saatlerinde İzmir Adliyesi'ne geldi. Kararı herkes gibi eleştirdiğini ifade eden Saygılı, soruşturmanın en başından beri usulsüz olduğunu savundu.

Okan'a tutuklama

Nöbetçi mahkemede hakim tarafından ifadeleri alınan ilk gruptaki 12 şüpheliden, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, komiser Kürşat Şenol Y. Burak Cemal Y. ve Hamza D. tutuklanmış, 8 kişi ise "adli kontrol" hükmünden yararlandırılarak serbest bırakılmıştı.,

Tutuklamalara itiraz edilecek

Şüpheli emniyet mensuplarından bazılarının avukatlığını üstlenen İsmail Hakkı Küçük, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın da aralarında bulunduğu tutuklamalara itiraz edeceklerini bildirdi.

Küçük, İzmir Adliyesi'nde hakim karşısına çıkan 12 kişilik ilk gruptan 4 kişiye tutuklama kararının çıkmasının ardından, adliye önünde gazetecilere açıklama yaptı.

Hukukun ayaklar altına alındığını ileri süren Küçük, görülen davada tutuklama beklemediğini, gözaltı ve yakalama kararlarının da baştan hukuksuz olduğunu savundu.

Mahkemenin fiziki şartlarının yetersiz olduğunu ve savunma hakkına saygı gösterilmediğini iddia eden Küçük, "Müvekkillerimiz örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, örgütün amacı için gizli bilgi elde etmek, özel hayatın gizliliğini ihlal gibi TCK'daki 10 ayrı suçtan hakim karşısına çıktı. Tutuklanan 4 kişiyle ilgili derhal itiraz hakkımızı kullanacağız. Savcının bu soruşturmadan el çektirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Şüpheli emniyet mensuplarının avukatlarından Ali Aksoy da nöbetçi mahkemeye sevk edilen 12 kişilik gruptaki eski Batman Emniyet Müdürü Okan'ın da aralarında bulunduğu 4 kişinin tutuklanmasına tepki gösterdi.

Tutuklama kararlarına savcılığın ve kendilerinin itiraz hakkının olduğunu belirten Aksoy, hukuki prosedürü yerine getireceklerini ancak mevcut mahkemelerin aksi yönde karar almasının zor göründüğünü dile getirdi.

Dava dosyasına bakan savcının gözaltındaki 32 emniyet mensubunu 3 gruba ayırarak mahkemeye sevk ettiğini, ilk gruptaki 12 kişinin evrak sayısı en az olanlardan oluştuğunu bildiren Aksoy, şöyle konuştu:

"Tabii ki evrakın hukuksuzluğu ile yeniden tekrar etmenin anlamı yok. Bütün Türkiye biliyor, burada yargılanması gereken esas istihbarat şube müdürü tatilini yaparken, bu insanlar hukukun ve mahkemenin verdiği kararları uyguladılar. Şimdi ise bu mahkeme kararları hukuksuz diyerek yargılanıyorlar. Tekrar hukuk devletine dönme umudu başka bir bahara taşıyoruz."

Aksoy, tutuklanan polislerin Buca Cezaevi'ne gönderileceği bilgisini de verdi.

Mahkemenin ara kararının açıklanmasının ardından, İzmir Adliyesi önünde bekleyen bir grup da tutuklamalara tepki gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber