Bankalar sadece 20 kalemden para alacak

BDDK bankaların aldığı işlem ücretleriyle ilgili çalışmasını tamamladı. Buna göre 20 kalem dışında herhangi bir ücret veya komisyon alınamayacak. Ancak BDDK'nın çalışmasında 20 kalemin ücret tutarıyla ilgili limit getirilmedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Ağustos 2014 08:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Bankalar sadece 20 kalemden para alacak

Kadife Şahin

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) banka ve katılım bankalarının müşterilerinden hangi hizmet ve ürün karşılığında ücret ve komisyon alacaklarını internet sitesinde yayınladığı yönetmelik taslağı ile kamuoyuna duyurdu. BDDK, banka ve katılım bankalarının 20 işlem kalemi dışında hiçbir kalemden ücret alınamayacağını açıkladı. BDDK yönetmelik taslağını banka ve katılım bankaları birliklerinin görüşlerini aldıktan sonra yayınlayacak.

BDDK alınacak ücret ve komisyonlara hiç bir üst limit belirtmedi. Sadece dosya masrafında ana paranın binde 5'i ücret alma limitini koydu.

Bankalar ve katılım bankaları 20 kalem dışında başka alanlarda ücret ve komisyon isterlerse BDDK'nın onayını almak zorunda kalacaklar.

Yeni dönemde banka ve katılım bankaları ücret alacakları her ürün ve hizmet için tüketiciden ayrı ayrı onay alacaklar. Hizmet ve ürünlerden alınacak ücretlerde yıllık yüzde 20'nin altındaki artışlarda müşteri bilgilendirilecek.

Yıllık yüzde 20'nin üzerindeki artışlarda ise banka ve katılım bankaları müşterilerine ulaşarak yeniden onay almak zorundalar. Bu şu anlama geliyor, bankalar ve katılım bankalarının yüzde 20'nin altındaki ücret artışları için bildirim yapacaklar ama müşteri onayı almak zorunda değiller. Yapılan bildirim müşterinin dikkatinden kaçarsa müşteri artış kadar para ödeyecek.

Bakiye sorgulama parasız olacak

Bankalar ve katılım bankaları yeni dönemde müşterilerinden dosya masrafı, istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, kredi dekont ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti alamayacaklar. Bankalar kredili mevduat hesapları ile taksitli nakit avans çekimlerinden tahsis ücreti de alamayacak. Ücret tutarlarının güncel bilgileri hem BDDK hem de banka ve katılım bankalarının internet sitelerinde yayınlanacak. Bankalar kredi kartı üyelik ücreti için icra takibi yapamayacaklar. Müşterinin banka veya katılım bankasında birden fazla hesabı varsa bir hesap işletim ücreti alınacak. 180 gün boyunca hareket görmeyen mevduat ve katılım fonu hesaplarından hesap işletim ücreti alınmayacak. Tüketicinin kendi bankasının ATM'lerinden ve şubelerinden kendi hesabına para yatırma, bakiye sorgulama ve banka tarafından belirlenen limit dahilinde para çekme işlemlerinden ücret alınmayacak.

'BDDK bankaları kayırıyor'

BDDK'nın yönetmelik taslağında kanunun ruhuna uymadığını ve tüketiciyi korumadığını ifade eden TÜKODER Disiplin Kurulu Başkanı Şükran Eroğlu, yargı kararlarının hiçe sayıldığını ve bankaların kayrıldığını söyledi. Eroğlu şöyle konuştu: "Konut kredilerinde kredi tahsis ücreti alınabileceği belirtiliyor. Tüketiciden faiz, komisyon vb. isimler altında yeterince ücret alınırken, neyi kapsadığı anlaşılmayan tahsis ücreti alınmasının sadece bankaya para kazandırmaktan öte bir yararı yok. Bankalar krediyi maliyetleriyle birlikte tahsis ediyorlar. Kredi kartlarında üyelik aidatı yasallaştırılıyor. Tüketici hakem heyetleri, tüketici mahkemeleri, Yargıtay kararlarında "yıllık aidatın" yasal olmadığı, haklı, makul ve belgeli olması gereken bu kesintinin belgelendirilmediği belirtiliyor. BDDK düzenlemeyle bu kararları çöpe atmış ve yargıyı hiçe saymıştır.

BDDK hesap işletim ücreti alınabileceğini belirterek tüketicileri mağdur eden bir konuyu da yasallaştırmış oluyor. Tüketiciler hesap açtıklarında bankalar hesaba yatan paraları işletiyor ve bu paralardan para kazanıyorlar. Bir de hesaptan işletim ücreti alması kazancına kazanç katmak demektir.

Bundan sonra tüketicilerin yapması gereken Tüketici Yasası'nın 4. maddesinde belirtilen şekilde düzenleme yapılmaması nedeniyle yeni uygulamaları da yargıya taşımak ve şikayet haklarını kullanmaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber