81 ilin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürleri toplandı

"Bizim işimiz insana hizmet. Biz, devletin şefkat eliyiz. Devleti yıkmakla sorumlu olan kimselerle doğal olarak çalışamayız"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2014 15:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
81 ilin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürleri toplandı

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Bizim işimiz insana hizmet. Biz, devletin şefkat eliyiz. Devleti yıkmakla sorumlu olan kimselerle doğal olarak çalışamayız" dedi.

İslam, Afyonkarahisar'da bir termal otelde, 81 ilin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirilen istişare toplantısında yaptığı konuşmada, yaptıkları görevlerin her birinin önemli, acil ve mutlaka yapılması gereken işler olduğunu söyledi.

"Son derece titiz, marifetli, liyakatli, adaletli ve vicdanlı olmak zorundayız" diyen Bakan İslam, şöyle konuştu:

"Bütün bu hasletleri A'dan Z'ye kadar, bakandan bir evde çalışan ablaya kadar, anneye kadar hepimiz de istisnasız bir şekilde bulunması gerekiyor. Değilsek de burada bulunmamamız, başka bir yerde çalışmamız gerekiyor. Bizim işimiz bunların olmadığı bir insan profilini asla kaldırmaz. O zaman herkes 'ben titiz miyim, marifetli miyim, liyakatli miyim, adaletli miyim, vicdanlı mıyım?' diye kendisine bakacak. Tümü evetse tamam, devam edelim ama değilse ufak bir şüphemiz varsa lütfen kendimize başka bir pozisyon arayalım ve bu pozisyonu boşaltalım. Bu ben dahil, tepeden tırnağa hepimiz için geçerli. 'Bu işi yapabilirim ya da yapamam' diye bir oto kontrol mekanizmamız olmalı. Bizim işimiz insana hizmet. Biz, devletin şefkat eliyiz. Devleti yıkmakla sorumlu olan kimselerle doğal olarak çalışamayız. Tabiatıyla çalışamayız. Eşyanın kanununa aykırı bu. Dolayısıyla biz gerekli tedbirleri almak zorundayız"

-"Sosyal hizmetlerle belki de dünyaya örnek olabilecek durumdayız"

"Türkiye, yaşlı ve engellilere bakım noktasında çok iyi bir durumda" açıklamasında bulunan İslam, şöyle devam etti:

"Bütün dünyada ve ülkemizde engelli veya bakıma muhtaç bireylerin farklılaşan ihtiyaçlarının karşılanması için ellerinde veya özel olarak yapılandırılmış kurumlarda çok değişik hizmetlerin sunulduğunu biliyoruz. Biz bu konuda çok iyiyiz. İkisi de gayet iyi işleyen, iki farklı sistemimiz var. Son 12 yıldır yaptığımız değişiklikler ve sosyal hizmetlerle belki de dünyaya örnek olabilecek durumdayız."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Türkiye genelinde 500 bin yaşlı ve engellinin, ailesinin yanında bakılmasına imkan verdiğine dikkati çeken İslam, şunları söyledi:

"Burada da birinci önceliğimiz çocuklarda olduğu gibi aile yanında bakımdır. Ailesinin yanında baktığımız 500 bin yaşlı ve engellimiz var. Bu yüzden 'aile' odaklı politikalar izliyoruz. Bizim mükemmel işleyen bir aile sistemimiz var. Aile sistemimiz kendi yaralarını sarıp sarmalamayı seviyor ve istiyor. Hala istekli. Biraz desteklenmesi lazım. 500 bin yaşlı ve engellinin ailesinin yanında bakılabilmesi için destekliyoruz. Onlar da memnuniyetle kendi yaşlı ve engellilerine bakıyorlar. Bunun olamadığı noktalar da var. Aile eğer kendi engelli veya yaşlısına bakamayacak durumdaysa o zaman çok iyi yapılandırılmış sosyal kurumlara ihtiyacımız var. O iyi yapılandırılmış kurumları da süratle gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirmeye devam edeceğiz.''

Bakım rehabilitasyon kurumlarının standartlarının belirlenmesi, uygulamalarının denetlenmesi ve yönlendirilmesinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın temel görevleri olduğunu hatırlatan İslam, "İster kendi kurumlarımız olsun ister özel kurumlar olsun, bunların denetimleri, yönlendirilmeleri, standartların belirlenmesi, standartlara uyup uymadıklarının anlaşılması bizim yapmamız gereken işlerdir'' diye konuştu.

-"Kişiye göre iş arayan bir kurum' olduğumuz takdirde çökeriz"

Bakanlıkta bu tür görevleri ifa eden personelin ehil insanlar olması gerektiğine değinen İslam, şu ifadeleri kullandı:

"Bu tür yerlerde çalışan kişilerin işinin ehli olması gerektiği konusunu vurgulamak istiyorum. Bütün hizmet kurum ve kuruluşlarımızda insanları nasıl seçtiğimize, son derece dikkatli yaklaşmamız gerekiyor. Biz 'kişiye göre iş arayan bir kurum' olduğumuz takdirde çökeriz. Biz ancak standartları belirlenmiş bir işe uygun elaman arayabiliriz. Bir elemana 'iş icat etmek' bizi batırır. Bunu asla aklımızdan ve zihnimizden uzak tutmamak gerekiyor.''

-Aile politikalarının olmazsa olmaz unsurları

Yoksul ailelerin yaşadığı sorunların ve sonuçlarının tüm dünyada aile politikalarının en önemli konularından biri olduğunu anlatan İslam, sosyal yardımların sistemin ürettiği yoksulluğu kabul edilebilir seviyelere çekebilmek için var olduğunu söyledi.

Sosyal yardımlar konusunun bakanlığın en önemli konularından biri olduğunu vurgulayan İslam, şunları bildirdi:

"Yoksul ailelerin yaşadığı sorunlar ve bunların sonuçlarının aile politikalarının en önemli konularından biri olması bütün dünyada kaçınılmaz. Çünkü bütün toplumlarda farklı nedenlerle az veya çok kalıcı veya geçici olarak bazı ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmeleri bir vakadır. Sosyal yardımlar, sistemin ürettiği bu yoksulluğu kabul edilebilir seviyelere çekebilmek için vardır. Yoksulluğun, telafisi imkansız olumsuzluklara neden olma potansiyeli çok yüksek. Bu yüzden bu duruma gelen ailelere yardım yapılması gerektiği bütün aile politikalarının olmazsa olmaz unsurlarıdır. Miktarı, şekli, süresi, şartları farklı olmakla birlikte bütün ülkelerde bu tür yardımlar yapıldı ve yapılıyor."

-Ailede yaşanan yoksulluk, sorunları körüklüyor

Ailede yaşanan yoksulluğun, ailelerde yaygın olarak ortaya çıkan sorunların tamamını olumsuz yönde etkilediğini belirten İslam, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan araştırmalar, aile içi yoksulluğun aile içi şiddetten, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmelerine, boşanmaların artmasından, çocukların küçük yaşta çalıştırılmalarına, aile içi ilişkilerin olumsuz hale gelmesinden ailedeki çocukların eğitim sürecinin çıkarılmasına kadar birçok konuda aileleri olumsuz yönde etkilediğine hatta bazen olumsuzlukların ortaya çıkmasında belirleyici rolü olabildiğini bize gösteriyor. Dolayısıyla ailede yaşanan yoksulluğun azaltılmasına dönük atılacak her adımın bütün bu olumsuzlukların azaltılmasında önemli katkıları olacağı çok açıktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber