Sofralık zeytinde tuz oranı ağırlıkça en fazla yüzde 8

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sofralık Zeytin Tebliği ile başta zeytinde kullanılan tuz miktarının azaltılması olmak üzere sofralık zeytinle ilgili yeni düzenlemeler getirildiğini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ağustos 2014 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sofralık zeytinde tuz oranı ağırlıkça en fazla yüzde 8

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce ekmekte tuzun azaltılması, kepek miktarının arttırılması, katkı maddelerinin yasaklanması, kırmızı ve kanatlı etinin karıştırılarak et ürünleri üretilmesinin yasaklanması ve meyve sularında ilave şeker kullanılmasının yasaklanması gibi yasal düzenlemeler yapıldığı, bu düzenlemelerin obezite, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların azalmasına ve özellikle çocukların daha sağlıklı bireyler olmasında katkı sağlayacağı ifade edildi.

Sofralık Zeytin Tebliği ile başta zeytinde kullanılan tuz miktarının azaltılması olmak üzere yeni düzenlemelerin getirildiği belirtilen açıklamada, buna göre sofralık zeytinde tuz oranının ağırlıkça en fazla yüzde 8'le sınırlandırıldığı, böylece zeytinlerde kullanılan tuz miktarında yüzde 50'ye kadar azalma sağlandığı kaydedildi.

Yeni düzenlemeye göre 100 gramda en fazla 4 gram tuz içeren sofralık zeytinler için "az tuzlu" ifadesinin kullanılacağı ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Mevcut durumda piyasada yüzde 10-12 tuz içeren zeytinlere rastlanırken yeni düzenlemede sofralık zeytinde tuz oranı ağırlıkça maksimum yüzde 8 ile sınırlandırılmıştır. Yine aynı düzenleme ile işleme şekillerine göre zeytinler doğal ve işlem görmüş zeytin olarak iki ana başlık altında toplamış olup tüketiciler sofralık zeytin etiketlerinde kendiliğinden tatlanan zeytinler için doğal ifadesini salamura, sele, kurutulmuş şeklinde işleme tekniği ile birlikte görebileceklerdir.

Gemlik, Edremit gibi ifadeler zeytin çeşidini belirtmekte olup bu ifadelerin etiketlerde ürün ismi olarak yer almasına yeni Tebliğe göre izin verilmemektedir. Zeytinin özel bir çeşide ait olması halinde tüketici etiket üzerinde bu çeşidi örneğin Gemlik zeytini olarak değil Gemlik çeşidi olarak görecektir."

Açıklamada, zeytin danesinin iriliğinin yeni tebliğe göre 3XS ile 11XL arasında arasında değerlendirildiği ve en küçük daneden en büyük daneye doğru belirtilen harflerin kullanılmasına izin verildiği, bu ifadeler dışında iriliği belirten herhangi bir ifadenin zeytin etiketlerinde yer almayacağı bildirildi.

İriliğin, zeytinin daha iyi ya da kaliteli olduğunu gösteren bir kriter olmadığına işaret edilen açıklamada, "Buradaki düzenlemenin amacı piyasadaki zeytinlere bir standart getirmenin yanı sıra tüketicinin irilik açısından seçimini kolaylaştırmaktır" ifadesine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber