35 kriptolu telefon yasadışı olarak dinlendi

Başbakanlık teftiş kurulu rapor TİB'deki yasadışı dinlemelere ilişkin 100 sayfalık rapor hazırladı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 23 Ağustos 2014 18:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
35 kriptolu telefon yasadışı olarak dinlendi

Bülent Aydemir

Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından görevlendirilen bilirkişiler, TİB'deki yasadışı dinlemelere ilişkin 100 sayfalık rapor hazırladı. Raporda 420 adet yasadışı ses kaydının tespit edildiği vurgulanırken, 35 kriptolu telefonun da yasadışı dinlendiği saptandı. Rapor Davutoğlu'nun önüne gelecek.

Başbakan Erdoğan, Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı adayı olarak Ahmet Davutoğlu'nun ismini açıklarken, paralel yapıya karşı verilen mücadelenin yeni Başbakan'ın seçilmesinde önemli bir etken olduğunu söyledi. Davutoğlu Başbakanlık koltuğuna oturduğunda önüne imza için çok önemli bir dosya gelecek. Bu dosya, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) yasadışı dinlemelere ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun görevlendirdiği 2 bilirkişi, TİB'de yasadışı dinlemelere ilişkin 3 aydır yürüttüğü incelemeyi tamamladı. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada görevlendirilen 8 bilirkişi de TİB'de inceleme yaptı.

200 MİLYON SES DOSYASI

Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından görevlendirilen 2 bilirkişi, TİB'deki incelemelerinin ardından 100 sayfalık bir rapor yazarak Başbakanlık'a sundu. Rapor, Davutoğlu tarafından imzalandıktan sonra savcılığa gönderilecek. Raporda yer alan tespitler şöyle: Yasadışı dinlemelerin casusluk amacıyla yapıldığı ve ses dosyalarının "casusluk" amacıyla kopyalanıp kurum dışına çıkarıldığı tespit edildi. Mobil telefon görüşmelerine ait 200 milyon adet ses dosyasının (wow uzantılı) 60 milyonu tarandı. Yapılan karşılaştırmalar sonucu 420 adet yasadışı ses (wow) kaydı tespit edildi. 420 ses dosyasının kimlere verildiği belirlenemedi; ancak, casusluk için kullanılabileceği belirtildi. 35 adet kriptolu telefonun yasadışı olarak dinlendiği ve kayıtlarının alınarak kurum dışına çıkarıldığı saptandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber