ALS bedeni zihne hapsediyor

Hastalığın ilerleyen dönemlerinde yürüme, konuşma, hatta nefes alma fonksiyonları bozuluyor. Buna karşılık beyin fonksiyonlarında hiçbir gerileme olmuyor.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 23 Ağustos 2014 22:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
ALS bedeni zihne hapsediyor

Tüm dünyada çığ gibi büyüyen, ALS hastalığına dikkat çekmek ve hastalara yardımcı olacak maddi imkanları sağlamak amacıyla başlatılan 'Ice bucket challenge' (Bir kova buz) kampanyasına Türkiye'den de yoğun destek geldi.

"Türk Nöroloji Derneği Başkanı olarak tüm nörologlara, ALS hastalarına destek olmak için meydan okuyorum" dedikten sonra bir kova buzlu suyu başından aşağıya boşaltan Prof. Dr. Ersin Tan, tedavisi olmayan hastalığa dikkat çekmek için başlatılan kampanyayı çok başarılı bulduğunu söyledi.

ALS'nin (amyotrofik lateral skleroz) sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede hareketi sağlayan sinir hücrelerinin ölümü sonucu meydana gelen bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ersin Tan, "Hastalığın sebebi tam olarak bilinmese de genetiğin önemli olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra, virüslerle bulaşan enfeksiyonlar, bağışıklık sistemini baskılayan olaylar ve civa ve alüminyum gibi ağır metallere uzun süreli maruz kalmanın da ALS'yi tetiklediği düşünülüyor" dedi.

ÇARESİ YOK

Henüz nöron ölümüne neyin yol açtığının bilinmemesi yüzünden hastalığın kesin bir tedavisinin bulunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Ersin Tan, "ALS'ye dair ilk belirtiler genellikle fark edilmez ya da gözden kaçar. İlk belirtiler, kaslarda seğirme, titreme, kas zayıflığı sonucunda kolların veya bacakların etkilenmesidir. Bu tür belirtilerin zamanla artması sonucunda ALS hastalığı ortaya çıkar. ALS'nin belirtileri sonucunda vücutta hangi kas etkilenmekteyse o kısım ilk olarak zarar görür. Hastaların % 75'inde ilk belirtiler, kol ve bacak kaslarında görüldü. Bu vakaların bazılarında hastalık önce bacaklardan bir tanesini etkiler ve hastalar da bunu ilk olarak yürürken veya koşarken sendeleme sonucu farkederler. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde konuşamama, yürüyememe, yutkunamama ve nefes alamamaya kadar giden hayati fonksiyonların sürdürülememesine yol açan belirtiler görülüyor. Ancak beyin fonksiyonlarında herhangi bir gerileme olmuyor. Bu nedenle hastalık "Bedeni zihne hapsederek çaresiz bırakan bir hastalık" olarak tanımlanıyor" dedi.

Futbolcu Sedat Balkanlı da uzun yıllar bu hastalıkla mücadele etmişti.

Ziyneti Kocabıyık

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber