5 savcının ihracı isteniyor

Adana ve Reyhanlı'da MİT TIR'larının durdurulmasına adı karışan Adana Cumhuriyet eski Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık'ın da aralarında bulunduğu 5 savcı için müfettiş meslekten ihraç talep etti.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Ağustos 2014 07:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
5 savcının ihracı isteniyor
Nazif KARAMAN

Başmüfettiş Arif Sami Kaya tarafından hazırlanan rapor, geçtiğimiz hafta HSYK 3. Dairesi'ne ulaştı. Raporda Adana eski Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, dönemin Cumhuriyet Savcıları Aziz Takçı, Özcan Şişman ve dönemin Reyhanlı Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu'nun Türk Ceza Kanunu'nun casusluk suçunu işledikleri belirtilerek meslekten çıkarılmaları talep edildi.

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK OLACAK

Raporda, ihraca gerekçe olarak, "MİT TIR'larında usul ve yasaya aykırı arama yapmak, yapmaya teşebbüs etmek ya da sessiz kalmak veya görüntü ve numune aldırmak suretiyle devletin gizli sırlarını ifşa etme kastı ile hareket ederek mesleğin şeref ve onurunu bozan veya mesleğe olan saygı ve güveni gideren nitelikte eylemde bulundukları anlaşılmıştır" denildi. Fakat HSYK 3. Dairesi, raporu, gereğinin yerine getirilip getirilmeyeceğine karar vermesi gereken 2. Daire'ye henüz göndermedi. Gönderirse müfettiş raporu bu dairede oylamaya sunulacak. Müfettiş raporunun gereği yerine getirilirse cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başsavcı casusluk suçlaması ile meslekten ihraç edilecek. Müfettiş raporda şüpheli 5 savcı hakkında idari işlem yanı sıra adli işlem de talep etti. 5 savcı hakkında cumhuriyet savcılığına ayrıca suç duyurusu yapılması talep edildi. Suç duyurusunun yine TCK'nın 328/1 ve 330/1. maddeleri çerçevesinde yapılması istendi. HSYK suç duyurusu yapmaya karar verirse bu savcılar casusluk suçundan ayrıca adli soruşturma geçirecek ve hakim karşısına çıkacaklar.5 savcının meslekten ihracına gerekçe gösterilen TCK'nın 328/1 ve 330/1. Maddeleri siyasal ve askeri casusluğu düzenliyor. Bu da müebbetle yargılanabilecekleri anlamına geliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber