Asker bekleyene, dul kalana ayda 250 lira devlet yardımı

Geçen yıl 3 milyon 96 bin haneye 20.7 milyar TL sosyal yardım yapıldı. Eşi vefat eden kadınlara ve asker ailelerine iki ayda bir 500 TL ödeniyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Ağustos 2014 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Asker bekleyene, dul kalana ayda 250 lira devlet yardımı

Okan Güray Bülbül

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın verilerine göre 2013 yılında toplam 20 milyar 764 milyon 725 bin lira sosyal yardım dağıtıldı. Bu yardımlardan toplam 3 milyon 96 bin hane yararlandı. Düzenli yardımlar içerisinde şartlı eğitim, sağlık ve gebelik yardımları, eşi vefat etmiş kadınlara yapılan yardımlar, ihtiyaç sahibi asker ailelerine yönelik yardımlar ve 2022 sayılı Kanun kapsamında yapılan engelli aylığı, 65 yaş aylığı gibi yardımlar var. Bir de geçici sosyal yardımlar var.

En önemlisi 65 yaş aylığı

Sürekli sosyal yardımlardan en önemlisi 65 yaş aylığı. 65 yaş aylığının bağlanmasına ilişkin kriterleri sağlayan kişilere yaşlılık aylığı bağlanıyor. 65 yaş aylığı uzunca bir süredir uygulandığı için kamuoyunca da biliniyor. Fakat eşi vefat etmiş kadınlara bağlanan aylık kamuoyunca yeteri kadar bilinmiyor. İlk kez 2012 yılının şubat ayında yürürlüğe giren bu yardım türü, sosyal yardımın mantığına uygun bir şekilde işliyor. Sosyal güvenlik sistemimizde belirli prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi koşullarını sağlayan kişilerin ölümü halinde geride kalanlara ölüm aylığı bağlanabiliyor. Dolayısıyla kocası vefat eden ve kendisine ölüm aylığı bağlanamayan kadın için geçinmek zorlaşabiliyor. Bu yardımla sosyal güvenlik sisteminin dışında kalmış kişilerin, sosyal yardımlar vasıtasıyla koruma altına alınması sağlanmış oluyor.

50 bin asker evine ulaştı

Eşi vefat etmiş kadınlara gerekli şartları sağlamaları halinde 2 ayda bir 500 TL ödeme yapılıyor. Ödemeler hak sahibi kadınlara PTT vasıtasıyla yapılıyor. Eşi vefat etmiş kadınlara yardım kapsamında 2013'te 281 bin 141 haneye 752.8 Milyon lira yardım yapıldı. Gerekli koşulları sağlayan asker ailelerine de aynı şekilde 2 ayda bir 500 TL sosyal yardım yapılıyor. Yardımdan askere giden kişi evliyse eşi, bekar ise öncelikle annesi, annesi hayatta değilse babası yararlanabiliyor. Askerin anne ve babası ayrı ise, asker kiminle birlikte yaşıyorsa yardımı o kişi alıyor. Mart 2013 itibarıyla uygulanmaya başlayan sosyal yardımdan geçen yıl 50 bin 583 hane yararlanmış. Yapılan yardımın toplam miktarı ise 77.5 milyon lira.

Yeniden evlenenin kesiliyor

SOSYAL Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nun 2011 tarihli kararıyla uygulamaya konulan eşi vefat etmiş kadınlara yönelik sosyal yardım, 2012 yılının şubat ayından bu yana uygulanıyor. Yardımdan yararlanmak için, eşi vefat eden kadının hiçbir sosyal güvencesinin olmaması gerekiyor. Yani ölen eşinden veya babasından ölüm aylığı almıyor olması, emekli olmaması, sürekli iş göremezlik geliri almıyor olması ve çalışmaması şart. Eşi vefat eden kadın tekrar evlenirse de sosyal yardım bağlanmıyor, bağlanmışsa kesiliyor.

Başvurular nasıl yapılıyor?

ASKER ve vefat etmiş eş yardımı olmak üzere her iki sosyal yardımdan da yararlanmak için başvuruların bulunulan il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na yapılması gerekiyor. Gerekli belgeler ile birlikte yapılan

başvurular Mütevelli Heyet tarafından incelenerek, bir karara bağlanıyor ve PTT kart vasıtasıyla sosyal yardımlar hak sahiplerine direkt olarak ulaştırılıyor. Bu şekilde yardımların mutlaka gerekli yere ulaştırılması garanti edilmiş oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber