Dikkat eksikliği internet bağımlılığına yatkınlığı artırıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ağustos 2014 16:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Dikkat eksikliği internet bağımlılığına yatkınlığı artırıyor

AA muhabirine açıklama yapan Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Bilgiç, dikkat eksikliğinin çocukluktan itibaren belirtilerini göstermeye başladığını söyledi.

Ailelerin çocuklarını özenle takip etmesi gerektiği uyarısında bulunan Bilgiç, "İlkokul çağlarında aşırı hareketlilik, dikkat süresinin kısa olması, dersleri takipte zorluk çekilmesi, ders çalışmakla ilgili sağlıklı alışkanlık geliştirememe, sırasını bekleyememe, sabırsız, arzu ettiği şey hemen olsun gibi seyreden problemi olan kişilerde büyüdükçe ek sorunlar ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Temelde dikkat süresinin kısa olmasının aşırı hareketlilikle karakterize olduğunu belirten Bilgiç, yaş büyüdükçe davranış sorunlarının ortaya çıktığını dile getirdi.

Anne, baba ve öğretmene karşı gelme, okuldan kaçma, yalan söyleme, hırsızlık yapma gibi çeşitli eğilimlerde bulunulabileceğini anlatan Bilgiç, internet bağımlılığının da dikkat eksikliğiyle ilgisi olup olmadığını araştırdıklarını anımsattı.

Anlık sonuç eğilimi bağımlılığa sürüklüyor

Bilgiç, internet bağımlılığının son yıllarda popüler bir konu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye'de bununla ilgili sınırlı çalışma var. Rastgele seçtiğimiz liselerde 750 öğrenci ile görüştük. Gerçekten de lise çağındaki öğrencilerin internet bağımlılığının dikkat eksikliğiyle bağlantılı olduğunu gördük. Araştırmamızda, dikkat eksikliği bozukluğu belirtileri fazla olanların daha fazla internet bağımlısı olduğununa ulaştık. Bu tür çocuklar sonucu hemen alınmayan konularda dikkat eksikliği yaşıyor. İnternet başında hemen sonuca ulaştığı ve mutlu olduğu için bağımlılığı artıyor. Bu kişilerde anlık sonuç eğilimi var. Erken dönemde önleminin alınması, tedavi edildiğinde dikkat eksikliğiyle ilgili diğer sorunların ortaya çıkma riski kalkmış olur. İnternet bağımlılığı genel itibariyle çocukların sosyal ilişki kurabilmesini engelleyen bir konu."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber