Merkez'den sinyal yok gözler yeni kabinede

Piyasalarda haftaya PPK toplantısı ve AK Parti Kongresi damga vuracak. Babacan yeni kabinede yer alırsa BİST'in 80 bini görmesi bekleniyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Ağustos 2014 08:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Merkez'den sinyal yok gözler yeni kabinede

Ayşe Ekin Gündüz/İstanbul

GEÇEN haftaki veri ve açıklama maratonundan galip ayrılan piyasaların gözü bu hafta yurt dışında ABD'de açıklanacak verilerde yurt içinde ise Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ve ekonomi yönetiminin şekillenmesi beklenen AK Parti Kongresi'nde olacak. Bu noktada piyasaların yönünü belirleyecek en önemli unsur yurt içi gelişmeler olarak görülürken, Merkez'den ise faiz indirimi beklenmiyor.

2 senaryo bulunuyor

Uzmanlar bu hafta ekonomi yönetimi konusunda ise 2 senaryoya işaret ediyor. Buna göre Babacan ve Şimşek'in ekonomi yönetiminde devam ederse dolar tarafında 2.13'lere çekilme olabileceğini ifade eden uzmanlar, BİST endeksinde ise 80 bin seviyesinin destek olabileceğini ifade ediyor. Tam aksi durumda ise endeksin 76 bin destek seviyesine kadar gerileyebileceği, dolarda ise 2.18 seviyesinin kırılması durumunda 2.20'lere doğru hareketin başlayabileceği belirtiliyor. Faiz tarafında ise beklenti aralığı yüzde 9-9.50.

Çarşambaya dikkat

-25 Ağustos

ABD-Birinci el konut satışları

-26 Ağustos

ABD-Tüketici güveni endeksi

-27 Ağustos

ABD-MBA mortgage başvuruları

Türkiye- TCMB PPK toplantısı

Türkiye- AK Parti Kongresi

-28 Ağustos

ABD-GSYİH Yıllıklandırılmış (çeyrek)

ABD-İşsizlik başvuruları

-29 Ağustos

Euro Bölgesi-İşsizlik oranı

Euro Bölgesi-TÜFE

ABD-Kişisel gelir

ABD- Kişisel harcamalar

TCMB indirime giderse dolar 2.18'i aşabilir

Gülay Elif Girgin (Şeker Yatırım Başekonomisti)

Önümüzdeki dönemde Amerika Merkez Bankası Fed'in açıklamaları takip edilecek. Doların tüm para birimlerine karşı güçleneceği bir döneme giriş yapıyoruz. Son haftalarda da bunu görüyoruz. Dolar/TL tarafında da 2.20-2.25 seviyeleri konuşuluyor. Şeker Yatırım'ın da yıl sonu tahmini 2.25. Önümüzdeki hafta Merkez Bankası PPK toplantısı var. Bu çok önemli. Piyasalarda Merkez'den faizler konusunda çoğunluk bir adım beklemiyor. Biz ise politika faizinde 25 baz puanlık bir indirim bekliyoruz. Yani politika faizinin 8.25'ten 8'e çekileceğini öngörüyoruz. Şayet faiz indirimi yapılırsa bu açıklama doları 2.18'in üzerine atar. Bundan sonra Fed hareketine karşı Merkez Bankası'nın atacağı adımlar gündeme damgasını vuracak.

Faiz yüzde 9-9.50 bandında dalgalanır

Üzeyir Doğan (Marbaş Araştırma Müdürü)

Yurt içinde piyasalar Merkez Bankası'nın PPK toplantısında faiz indirimi yapmayacağını fiyatlamaya başladı. Ben de bu toplantıda Merkez'in faiz indirimini pas geçeceğini ama ilerleyen dönemlerde tekrar gündeme getirebileceğini düşünüyorum. Bu hafta yeni kabinenin belirlenecek olması piyasalar için esas etken olacak. BİST endeksi tarafında bu hafta 2 senaryo var. Eğer ekonomi yönetimi açısından olumlu bir tablo ortaya çıkarsa 80 bin seviyesi önemli bir destek olur ve 84-85 bin yönüne doğru hareketin önü açılır. Negatif senaryoya göre de 76 bin seviyeleri önemli bir destek seviyesi olarak görünüyor. Faiz tarafında da yüzde 9-9.25 dip seviyeler oldu. Bir süre daha yüzde 9-9.50 bandında dalgalanma bekliyorum.

Altında Rusya'daki gelişmeler izlenecek

Yeliz Karabulut (ALB Araştırma Müdürü)

Bu hafta endekste karışık seyir hakim olacak. 79 bin 500 yukarıda önemli. Şayet bu seviye kırılırsa 80 bin- 80 bin 500 seviyesine tırmanma beklenebilir. Aşağıda ise 76 bin-77 bin seviyelerine hareket beklenebilir. Dolara tarafında ise 2.1850 seviyelerinin geçilmesi durumunda 2.20'ler konuşulmaya başlayacaktır. Destek seviyesi olarak ise 2.1675 seviyesi önemli. PPK'dan faiz indirimi beklemiyorum. Buna paralel bir şekilde gösterge tahvilin bileşik faizinde aşağı yönlü hareket olmasını öngörmüyorum. Bu hafta yüzde 9.50 seviyeleri test edilebilir. Altında ise ABD'de açıklanan veriler ve Ukrayna-Rusya gelişmeleri önemli olacak. 1.292 seviyesi önemli. Brent Petrol tarafında ise 102.5 seviyesi aşılırsa satış baskısı gelebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber