TEOG'un uzağa yerleştirdiği öğrenci sayısı artıyor

İstanbul Kadıköy'de oturan E. T. tercih listesinde bile bulunmayan evine 85 kilometre uzaktaki Çatalca'da bir liseye, İzmir'de yaşayan S. A. ise 130 km. uzaklıktaki Ödemiş'te bir liseye yerleştirildi.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 25 Ağustos 2014 09:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
TEOG'un uzağa yerleştirdiği öğrenci sayısı artıyor

İzmir'in Üçyol semtinde yaşayan S.A. (14) TEOG tercihlerinde A grubunda puanı yeten ve içinde bulunduğu yüzdelik dilimdeki okulları tercih etti. B grubu tercihinde ise yakındaki Buca ve Balçova ilçelerini seçti. Ancak sonuçlar açıkladığında hem genç kız hem de ailesi şoka uğradı. Çünkü 326 puan alan S.A. evine tam 130 km. uzaktaki Ödemiş'in Kaymakçı Kasabası'nda bulunan Kaymakçı Çok Programlı Anadolu Lise'sine yerleştirildi. S.A.'nın babası O.A., VATAN'a konuştu: "İzmir içinde uzak diye puanımızın yettiği liseleri tercih etmedik. Ama şimdi tam bir şok oldu. Annem ve babam Ödemiş'te yaşıyor ama oraya bile göndersek okul Ödemiş'e 25 km uzaklıkta. Bu çocuk her gün 2 saat yolu nasıl gidip gelecek. Nakil aldıramazsam İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gidip eylem yapacağım. Çare bulamazsak işçi olmama rağmen şartları zorlayıp kızımı özel okula göndereceğim."

"Her gün Kadıköy'den Çatalca'ya"

İstanbul Kadıköy'de oturan E.T.'de (14) aynı dertten muzdarip. TEOG'da 398 puan alan E.T., A grubunda 11 okul tercih etti. B grubunda ise Ataşehir, Maltepe ve Üsküdar ilçelerini tercih etti. Sonuçlar açıklandığında E.T., evine 85 km. uzaklıkta bulunan Çatalca'nın Kestanelik Köyü'ndeki Kestanelik Çok Programlı Anadolu Lisesi'ne yerleştirildiğini öğrendi. E.T.'nin annesi H.T., "Sonuçları görünce çok şaşırdık. Çatalca'ya gitmek en az 2.5 saat. Çatalca bizim tercih listemizde bile yoktu" diyor. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Bir okula yerleşemezse mecburen gücümüzün yettiği bir özel okula yazdıracağız."

"Tekrar değerlendirilir"

VATAN'ın eğitim uzmanı Sadık Gültekin yerleştirme çilesini şöyle yorumladı: "Haydi buyurun, gelin bu işin içinden çıkın, iyi ki çocuğu Erbil'deki bir okula falan atamamışlar, ben ona şükrettim. Zaten sonuçlar geç açıklandı, denilen tarihte açıklandı ama, günün ortasına doğru açıklandı; bu benim midemi bulandırdı, böyle örneklerle karşılaşacağımızdan adım gibi emindim, hiç şaşırmadım. Kadıköy'e yakın Ataşehir, Maltepe, Kartal, Pendik gibi ilçelerde yer kalmadı da, onun için mi bu çocuğu 90 km öteye yerleştirdiniz, bu nasıl bir mantıktır, bu nasıl bir iş görmedir, ben anlayamadım, anlayan varsa beri gelsin. Bu hatalarla çok karşılaşacağız; durun, bu daha başlangıç! Şimdi ne olacak biliyor musunuz, MEB alıştı ya, yerleştirmeleri tekrar değerlendirecek. Hazır olun, yakında yeni bir değerlendirme var! Oto sanayi'de 'yerse boya yemezse astar' diye bir söz vardır. Müşteri anlamazsa boya, uyanıksa bu astar der boyacı. MEB yakınlarda yer kalmadı size uzakta burayı verdik. Ama yakını isterseniz burada İmam Hatip Lisesi var denileceğini tahmin ediyorum."

Nakil yarışı başlıyor

Bugün başlayacak nakil dönemi 5 hafta sürecek. İlk başvurular, 25-28 Ağustos'ta alınacak ve sonuçlar 29 Ağustos saat 19.00'da ilan edilecek. Eylül sonuna kadar haftalık periyotlarla gerçekleştirilecek nakiller, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacak. Öğrenciler, her bir nakil talebinde tek okul tercihinde bulunacak. Nakillerle boşalan kontenjanlar sonraki haftanın boş kontenjan listesinde yer alacak. Nakil talebi gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar e-okul sisteminden ilan edilecek. Resmi ya da özel bütün ortaöğretim kurumları arasındaki nakil işlemleri e-okul üzerinden yürütülecek ve nakiller puan üstünlüğü esas alınarak sistem üzerinden otomatik olarak gerçekleştirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber