SSK: Yurtdışında kontrole gitmek gereksiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2006 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK, yurt dışında bir yıl önce ilik nakli yapılan lösemi hastası 9 yaşındaki Esin Köse'nin, yıllık kontrolü için Almanya'ya gitmesine gerek olmadığı bu yüzden hastanın yurt dışı masraflarının karşılanamayacağını bildirdi.

Esin Köse'nin babası Ahmet Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da kemik iliği nakli yapılan kızının, yıllık kontrolü için operasyonu yapan Frankurft'taki Goethe Üniversitesinden çağrıldığını, ancak SSK Kocaeli Sigorta İl Müdürlüğünün Esin'in Almanya'ya gitmesine gerek olmadığını bu yüzden yurt dışı masraflarını karşılamayacağını bildirdiğini söyledi.

Kızının yıllık kontrolün yapılması için 12 Mayıs 2006 tarihinde SSK Kocaeli Sigorta Müdürlüğüne dilekçeyle başvurduğunu, ancak Sigorta İl Müdür Yardımcısı Halil Akcan imzasıyla gelen cevapta "Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine görüş sorulduğu, hastanenin uygun görüş vermediği ve bu nedenle de SSK'nın Esin Köse hakkında A/T 12 belgesinin düzenlenmesinin gerek olmadığı"nın bildirdiğini

belirtti.

Türkiye'de tedavi imkanı bulamayan Esin gibi hastaların yurt dışında tedavi imkanı için kanunda yeni düzenlemeler yapıldığını ve kanunun da Resmi Gazete'de yayımlandığını ifade eden Köse, "Çıkmasına öncülük ettiğimiz 2 Aralık 2004 tarih ve 5264 Sayılı Kanun, yurt dışında yapılacak tedavinin toplam iki yıl olabileceğini ve altı ayı aşan devreler için doktor raporu gerektiğini açıkça belirtmiştir" dedi.

Köse, şunları kaydetti:

"9 yaşındaki kızımın sağlığı açısından bu kontroller çok önemli.

Kızım, iki ayrı dönem halinde toplam beş ay tedavi amacıyla yurt dışında bulundu. Kanun hükmü ortadayken ve SSK Sigorta İl Müdürlüğüne 12 Mayıs 2006 tarihinde yaptığım başvuruda bu konuyu vurgulamış olmama

rağmen, talebimizin kabul edilmediğinin bildirilmesi, söz konusu kanunun açık bir şekilde ihlalidir. SSK yönetimi bu uygulaması ile suç işlemiştir. Kamuoyunun da yakından izlediği gibi, bu, SSK'nın bize karşı ilk yasa dışı ve keyfi uygulaması değildir. Kızımın sağlığı açısından son derece önemli olan yıllık kontrole, kendi imkanlarımızı kullanarak gitmeye çalışacağız. Bununla birlikte, kontrol sırasında nelerle karşılaşacağımızı ve hangi ek harcamaların gerekeceğini bilemiyoruz." Köse, haklarını ulusal ve uluslararası hukuki platformda arayacaklarını sözlerine ekledi.

ESİN'İN TEDAVİ SÜRECİ

Esin Köse'ye 3 yıl önce kan hastalığı olan MDS tanısı konulmuş, ancak yurt dışında yapılması gereken tedavisi, SSK'nın, mevzuatı gereği sigortalı eş ve çocuklarının yurt dışı tedavi giderlerini karşılamaması nedeniyle gecikmiş, hastalık bu süreçte lösemiye dönüşmüştü. Köse ailesinin, Emekli Sandığının sigortalı eş ve çocuklarının giderlerini karşılamasını örnek göstererek, Kocaeli 2 No'lu İş Mahkemesine SSK aleyhine açtığı dava sürerken, mevzuatla ilgili yapılan yasal düzenlemeyle sigortalı eş ve çocuklarına yurt dışında tedavi imkanı tanınmış ve Esin Köse'ye Nisan ayında Almanya'da ilik nakli yapılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber