Baraj faciasında siren muamması

Botan Çayı kenarında piknik yaparken baraj kapaklarının açılması üzerine suya kapılan 6 kişiden 5'inin cesedine ulaşıldı. Barajı işleten firma kapakların açılmadığını, Siirt Valisi Tutulmaz ise siren sesini duyanların da duymayanların da olduğunu açıkladı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Ağustos 2014 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Baraj faciasında siren muamması

Şeyhmus Çakan

Siirt'in Tillo İlçesi yakınlarındaki Botan Çayı kenarında piknik yaparken Alkumru Barajı'ndan elektrik üretimi için önceki gün öğleden sonra iki ünitenin devreye girmesiyle bırakılan suya kapılan 15 kişiden 9'u kurtarıldı, 6 kişi kayboldu. Dün sabaha kadar süren çalışmalar sonucu önce suya kapılan Osman Parlaküşer'in (34) kızı Şeval'in (6) cesedi bulundu. Bir kaç saat sonra diğer kızı Betül'ün (8) cesedine ulaşıldı ancak 10 yaşındaki Semanur'a ulaşılamadı. Görgü tanığı Maşallah Özevin "Osman isteseydi kendi canını kurtarabilirdi. 3 çocuğunu sudan kurtarmaya çalıştı ancak suya kapılıp gitti" dedi. Aramalar sonucu kayıplardan Ahmet Tente (27) ve Fikret Tente'nin de (36) cesetlerine ulaşıldı.

'Böyle bir felaket görmedim'

Yaralı kurtulan 38 yaşındaki Ercan Olgun, yaşadıklarını "Piknik yapıyorduk, bir çığlık duyduk. Öyle bir felaket hayatımda görmedim. Kızımı, oğlumu ve eşimi kurtardım. Nefesim kesildi, diğerleri akıntıda kayboldu. Arabayla hemen en yakın yere ulaşıp başkasının telefonundan Jandarma'yı aradım, '30 kişi mahsur, kapakları kapatın' dedim. 'O kapakları ancak Vali kapatabilir' dediler. 'O zaman Vali'yi arayın' dedim. 10 dakika sonra 15'e yakın ambulans geldi. 112'ye teşekkür ediyorum. Sürüklenen, ağaçlara tutunanları kurtardık" sözleriyle anlattı.

Baraj kapakları açıldı piknikçiler sular altında kaldı

Çift yönlü soruşturma açıldı

Facianın ardından Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı adli,Valilik de idari soruşturma başlattı. Yaralıları ziyaret eden Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz "Siren sesini duyan da var. duymadığını söyleyen de. Soruşturma sürüyor" diye konuştu.

Limak Şirketler Grubu 'Vatandaşlarımızın baraj sahasında girilmesi yasak olan bölgede bulundukları anlaşılmış, siren ve anonslarla da uyarılar yapılmıştır. Santrallerin olağan çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup herhangi bir taşkın, baraj kapağı arızası ya da kapakların açılması söz konusu değildir" açıklaması yapıldı.

Baraj kapağı açıldı; 5 ölü, 1 kayıp!

Facia bir gün önce gazetede

Siirt'te günlük yayın yapan yerel Sonsöz Gazetesi'nin 24 Ağustos Pazar günü yaşanan boğulma vakasını 23 Ağustos Cumartesi günkü sayısında 'Siirt'te su tahliyesi faciaya sebep olmasın' başlığıyla duyurduğu ortaya çıktı.

Limak Şirketler Grubu tarafından elektrik üretimi için yaptırılan, 1 ünitesi sabah devreye giren Alkumru Barajı'nda saat 16.00'da diğer 2 ünite de devreye girince nehir yatağındaki sular yükseldi. Bölgede piknik yapanlar akıntıya kapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber