Güneş enerjisiyle çalışan elektrik santralleri açılıyor

Güneş enerjisiyle çalışan santraller çevre dostu

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 26 Ağustos 2014 17:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Güneş enerjisiyle çalışan elektrik santralleri açılıyor

EKİNÖZÜ'NDE GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN ELEKTRİK SANTRALİ AÇILDI

KAHRAMANMARAŞ'ın Ekinözü İlçesi'nde, 1 milyon Euro'ya mal edilen güneş enerjisiyle çalışan elektrik santrali düzenlenen törenle açıldı ve üretime başladı.

Özel bir şirket tarafından ilçenin Heyik mevkiindeki 20 dekarlık alan kurulan ve 1 milyon Euro'ya mal edilen elektrik santrali için açılış töreni düzenlendi. İlçenin elektrik ihtiyacının 4'te birini karşılayacak santralin açılış törenine Ekinözü Kaymakamı Fatih Gül, Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta konuşan Ekinözü Kaymakamı Fatih Gül, Türkiye'nin artan enerji ihtiyacının karşılanmasında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttığını belirterek, "Başta teknolojik gelişmeler olmak üzere enerji ihtiyacımızın her geçen gün arttığı günümüzde, değişik enerji kaynaklarının zararları da tartışılıyor. Böyle bir ortamda böylesine zararsız bir şekilde doğanın ve güneşin kullanılması ile elde edileceği bu tesisin başta ilçemize ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Akdemir Kömür Madencilik ve Enerji Ticaret ve Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Temirci ise doğduğu ilçeye yatırım yapmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından santralin açılışı yapıldı.

Hasan GÖÇER/EKİNÖZÜ (Kahramanmaraş), (DHA)

MELİKGAZİ BELEDİYESİ'NDEN GÜNEŞ ENERJİSİ ATAĞI

KAYSERİ'de merkez Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, belediye olarak doğa ve çevreye büyük önem verdiklerini özellikle enerji konusunda büyük hassasiyet gösterdiklerini bu amaç ile rüzgar ve güneş enerjisi hakkında araştırma yaptıklarını söyledi.

Başkan Büyükkılıç, güneş enerjisi ile ısıtılan su ile abdest alma yerleri oluşturduklarını ve bunun örneklerini şehrin muhtelif camilerin abdest alma merkezlerinde görülebileceğini hatırlattı. Başkan Büyükkılıç, Melikgazi Belediyesi bünyesinde oluşturulan Enerji Tasarruf ve Verimliliği Komisyonunca güneş enerjisinden elektrik enerjisi üreten tesisleri gezerek çalışmalar hakkında bilgiler aldı ve örnekleri inceledi. Melikgazi Belediyesi sosyal ve spor tesisleri, zabıta birimleri, temizlik ve fen işleri atölyeleri, fidanlık ve sera tesislerinde güneş enerjisinden elektrik üretip bu tesislerde kullanmak istediklerini belirten Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, şunları söyledi:

"İlklerin belediyesi ve referans belediye olarak doğa ve çevre dostu bir belediye olduğumuzu her zaman kanıtlıyoruz. Elektrik enerjisi ile çalışan hizmet otosu, güneş enerjisi ile ısıtmalı abdesthaneler bu konuya verdiğimiz önemin bir ifadesidir. Çöp toplama araçlarının elektrikli olması için çalışma başlattık. Yeni alınacak çöp toplama araçları mutlaka elektrik motorlu olacaktır. Belediyemizin sosyal ve spor tesisleri ile diğer tesislerin tamamının güneş enerjisinden elektrik üretim bu tesislerde kullanarak enerji harcamalarını büyük oranda azaltarak daha çok park ve yeşil alan inşa edeceğiz. Anadolu güneşi bundan böyle enerjiye dönüştürerek Anadolu'yu aydınlatacaktır. Belediye olarak bu çalışmayı mutlaka yerine getireceğiz."

Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, güneşten elektrik enerjisi elde ederek belediye tesislerinde kullanarak ekonomiye büyük katkı sağlayacaklarını ekledi.

GÖLBAŞI'NA GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN SANTRAL KURULDU

ADIYAMAN'ın Gölbaşı İlçesi'nde, işadamı Ahmet Dağılmış tarafından güneş enerjisiyle elektrik üreten santral kuruldu. Güneş panellerinin bulunduğu santralde yılda 1 milyon 600 bin kilovat elektrik üretilmesi hedefleniyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinden elektrik üreten sistem, Adıyaman'da ilk kez işadamı Ahmet Dağılmış tarafından ilçeye bağlı Yarbaşı Köyü'nde kuruldu. Yaklaşık 3 ay önce 1 milyon 300 bin Euro'ya mal edilen santralde yılda 1 milyon 600 bin kilovat elektrik üretilmesi planlanıyor. Santralin sahibi işadamı Ahmet Dağılmış, kendisine ait arazide kurduğu santralde 3 aydır elektrik üretimi yapıldığını belirterek, "Türkiye'de 1 megavatlık bir üretim yapan tesis sadece bizim santralde bulunuyor. Buradan kazandığımız parayla ilçemize yatırım yaptık ve bu tesisi kurduk. Bu tesisin kurulumu yaklaşık 1 milyon 300 bin Euro'ya mal oldu ve 3 aydır elektrik üretiyoruz. Yıllık üretim şu anda ortalama 1 milyon 600 bin kilovat saat düzeyinde. Devlet 10 yıl alım garantisi verdi ve şu anda ürettiğimiz elektriği devlete satıyoruz. Santralde ürettiğimiz elektrik şu anda Besni ilçesi elektrik hattına bağlantı yapılarak bu ilçeye veriliyor" dedi.

Ahmet KORKMAZ/GÖLBAŞI (Adıyaman)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber