HSYK'nın 4 üyesi gizlice toplanıp karar verdi

7 üyeli HSYK 3. Dairesi'nde dün dört kişi gizlice toplandı. Casusluk Operasyonu soruşturmasını yürüten savcı İrfan Fidan ve hakim İslam Çiçek hakkında jet hızıyla inceleme kararı çıkardı. Konu Zekeriya Öz'e gelince bir üye odayı terk etti. Toplantı ise yeter sayı bulunamadığı için iptal oldu

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 27 Ağustos 2014 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK'nın 4 üyesi gizlice toplanıp karar verdi

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret eden, işadamlarının parasıyla lüks tatillere giden, tarafsızlığını yitiren SavcıZekeriya Öz için inceleme kararı aldırmayan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yasadışı dinlemelere ilişkin soruşturmayı yürüten savcı İrfan Fidan ve hakim İslam Çiçek hakkında inceleme izni verdi. Paralel yapıya yakınlığıyla bilinen savcılarla ilgili hiçbir inceleme kararına izin vermeyen HSYK 3. Daire'nin, telekulak soruşturmalarını yürüten savcılara yönelik jet inceleme kararı alması dikkat çekti. 17 Aralık Operasyonu'ndan beri verdiği skandal karar ve yaptığı tartışmalı açıklamalarla paralel yapıyı adeta koruma altına alan HSYK 3. Dairesi bu kararla bir kez daha Pensilvanya güdümünde olduğunu kanıtladı. HSYK 3. Dairesi, 49 polisin gözaltına alındığı 22 Temmuz Casusluk ve Yasadışı Dinleme soruşturmasını yürüten savcı İrfan Fidan hakkındaki iddiaların incelenmesini kararlaştırdı. Paralel yapıya yakın yayın organları, savcı Fidan'ın sanıkları zamanında hakim huzuruna çıkarmadığını, UYAP çalıştığı halde çalışmıyormuş gibi tutanak tuttuğunu ileri sürmüştü.

PARALEL YAPININ İSTEDİĞİ GİBİ

HSYK 3. Daire'nin hakkında inceleme izni verdiği diğer isim ise aynı soruşturmada zanlıların hakimlik sorgularını yapan Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek oldu. Cemaat gazeteleri Çiçek'in sorguda yabancıları bulundurduğu ve zanlılara taraflı davrandığını ileri sürmüştü. Oysa HSYK 3. Daire, Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik tweet'leri sebebiyle tarafsızlığını yitirdiği belirtilen savcı Zekeriya Öz hakkında uzun bir süredir değerlendirme yapmadı.

TEHDİTÇİ ZEK'E LAF YOK

HSYK 3. Daire üyeleri, söz konusu paralel yapıya yakınlığıyla bilinen savcılar olunca toplantıya gelmedi ve toplantı yeter sayısı bulunamadığı bahanesiyle kurulun inceleme kararı alamadığını belirtti. Savcı Öz, Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan için "sonu Saddam gibi, Kaddafi gibi olacak" şeklinde twittler atmış ve Erdoğan'ı ölümle tehdit etmişti. HSYK 3. Dairesi geçmişte de Balyoz başta olmak üzere paralel yapının üstlendiği iddia edilen bütün davalarla ilgili tüm itirazları reddederek dikkat çekmişti.

TOPLANTININ PERDE ARKASI

AHMET Hamsici'nin başkanı olduğu 3. Daire'nin 4 üyesi dün sessizce toplandı. Casusluk Operasyonu'na karışan paralel polisleri soruşturan Savcı İrfan Fidan ve Hakim İslam Çiçek için alelaele soruşturma kararı çıkarıldı. Pensilvanya'nın emrettiği şeklide yapılan toplantıda sırada bekleyen diğer dosyalar da ele alınmalıydı. Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret eden ve tehdit savuran Savcı Zekeriya Öz ile HSYK müfettişlerinin raporlarında casusluk tespit ettiği MİT'in TIR'larını durduran savcılar için karar verilecekti. Ama o sırada üyelerden biri dışarı çıktı. İçeride kalan üç uyanık üye "Yeter çoğunluk yok" diyerek toplantıyı erteledi.

SEÇİMLER 12 EKİM TARİHİNDE

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerine ilişkin takvimi açıkladı. Resmi Gazete'de yayımlanan takvime göre seçimler, 12 Ekim Pazar günü yapılacak. HSYK üyeliği seçiminde il seçim kurullarınca askıya çıkarılacak hakim ve savcı listeleri Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü'nce, HSYK'dan alınarak, hakim ve savcılara ait seçmen kütüğüne dönüştürüldükten sonra adli ve idari yargı askı listeleri haline getirilecek. Listeler 6 Eylül Cumartesi 08.00'de askıya çıkarılacak, 15 Eylül Pazartesi 17.00'de askıdan indirilecek. YSK, geçici aday listesini 13 Eylül Cumartesi, kesinleşen aday listesini ise 29 Eylül Pazartesi ilan edecek.

3. DAİRE'NİN SABIKA DOSYASI

DAİRE BAŞKANI AHMET HAMSİCİ: Hükümet ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın 17 paralel yapıya karşı yaptığı açıklamalara karşı, HSYK 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici, kendi yetkisi olmadığı halde üç kez paralel yapıyı koruyan korsan bildiri yayınladı.

SAVCI MUSTAFA BİLGİLİ: HSYK'ya gelen şikayetler, yürüttüğü bazı soruşturmalarda ilgisiz kişilerle ilgili inceleme ve dinleme kararı aldırttığı yönünde oldu. Ancak bu şikayet de, karar yeter sayısına takıldı.

SAVCI CEMİL TUĞTEKİN: Ankara İl Emniyet eski Müdürü Orhan Özdemir başta olmak üzere birçok kişi tarafından HSYK'ya şikayet edildi. 2010'da yapılan şikayet de "karar yeter sayısı" gerekçesine takıldı.

SAVCI OSMAN İLTER TURAN: Müfettiş olduğu dönemdeki işlemleri nedeniyle 2011 yılında HSYK'ya şikayet edildi. Karar yeter sayısı sağlanamaması nedeniyle hiçbir işlem yapılamadı.

HAKİM ÖMER YILMAZ: Gazeteci Emre Uslu'nun şikayeti vesilesiyle birçok ünlü gazeteci hakkında usulsüz dinleme kararı vermek iddiasıyla şikayet edildi. Yılmaz'ın sebepsiz yere çıkarttığı dinleme kararları hakkında inceleme başlatıldı. HSYK müfettişleri tarafından hazırlanan raporda hakkında işlem yapılması yönünde karar çıktı. Ancak karara muhalif kalan üye Ahmet Kaya'nın "karşı oy" yazısını aylardır yazmaması nedeniyle Hakim Ömer Yılmaz hakkında işlem yapılamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber