Konut satışlarını kredi faizleri etkiledi

Temmuz ayında konut satışları yüzde 20 geriledi. Piyasa uzmanları konut satışlarındaki gerilemeyi, kredi faizlerinin yüksekliğine bağladı. Ağustos itibariyle konut kredisi hacmi ise 116 milyar lira oldu.

Haber Giriş : 27 Ağustos 2014 13:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Konut satışlarını kredi faizleri etkiledi

Merkez Bankası'nın faiz indiriminde direnmesi, konut satışlarını geriletti. Türkiye'de Temmuz ayında satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 8,4, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 20,2 düştü. Temmuz'da 85 bin konut satıldı. Temmuz'da Türkiye genelindeki ipotekli konut satışları yani mortgage ile yapılan satışlar, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32,9 düşüş göstererek 30 bin 912 oldu. Türkiye genelinde ilk kez satılan konut sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 azalarak 39 bin 373 oldu.

Konut Kredisi Faiz Oranları

2013 Ocak sonu itibariyle yaşanan politik gerilim nedeniyle 2,39 TL'ye çıkan doları frenlemek için Merkez Bankası gösterge faizi yüzde 10'a çıkardı. Faiz artırışının ardından gerileyen dolar Nisan-Mayıs aylarında 2.10 TL'nin de altına geriledi. Ancak Merkez Bankası'nın faizleri yüksek tutmaya devam etmesi kredi faizlerini olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz yıllarda 0.6-0.7 seviyelerindeki konut kredi faiz oranları, yüzde 1'in de üzerine çıktı.

Konut kredisi aylık ortalama faiz oranları 2014 yılının ilk çeyreğinde sürekli arttı ve Mart ayında yüzde 1,10'a kadar yükseldi.

Nisan ayında durağanlaşan konut faiz oranları Mayıs ayından itibaren Merkez Bankası'nın da faiz indirimiyle birlikte sınırlı bir gerileme içinde. Haziran ve Temmuz ayında ortalama aylık konut kredisi faizi yüzde 1,05' civarında seyretti.

Faizlerin bu artışı kredi kullanımını da yavaşlattı. Aralık ayı sonunda 110,1 milyar TL olan konut kredileri Ağustos ayında ancak 116 milyar TL'ye ulaşabildi.

Geleceğe güvensizlik

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder),

Türkiye'de konut sektörünün son durumunun anlaşılabilmesi için bazı ekonomik veriler ve siyasi iklimin etkilerinin göz önüne alınması gerektiğini ifade etti.

Yılın ilk yarısında konut kredisi ile konut alımlarında Türkiye genelinde yüzde 34 civarında azalma gözlendiğini vurgulayan Konut der, Türkiye'de yaşanan bu azalmanın, kredili satışlardaki azalmadan kaynaklandığını açıkladı.

Konutder bu konuda şu açıklamayı yaptı.

"Konutta peşin satışlara baktığımızda ise yılın ilk yarısında artış gösterdiğini görmekteyiz. Peşin parayla konut alma eğilimi var ancak kredi kullanıp konut alma eğilimi zayıflamış durumda. Bu durum, tek başına kredi faizinin yüksekliğinden değil, ekonomiye ve geleceğe güvensizlikten de kaynaklanmaktadır.

Konut kredisi kullanıcılarının genel ekonomik durum ve belirsizliklerin etkisiyle de alım kararlarını etkiledikleri ve konut fiyatlarında balon iddiasının da taleplerin geri çekilmesine neden olduğu bilinmektedir."

Kaynak: Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber